dimecres, 31 de desembre del 2014

David Fernàndez passa llista al PP de les vergonyes de l'estat espanyol

BON NADAL, Malgrat tot.
Dijous  16.10.2014  17:31

David Fernàndez passa llista al PP de les vergonyes de l'estat espanyol

'Condecorar la División Azul, indultar i ascendir torturadors, pagar nòmina als colpistes del 23-F...'

Vilaweb
El PP va rebre només el suport de Ciutadans ahir al parlament per demanar que fossin sancionats per llei els mossos d'esquadra que donessin suport a la independència de Catalunya. S'hi van oposar CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP. El diputat del PP que va presentar la proposta, Pere Calbó, va rebre una allisada de David Fernández, de la CUP, que li va demanar d'entrada que digués una sola actuació del mossos que no hagués respectat la neutralitat que ha de complir aquest cos policíac. A l'hora, va engegar una llarga tirallonga de casos en què l'estat espanyol ha vulnerat la neutralitat en benefici d'organitzacions ultres, entitats franquistes o condemnats pel GAL. Per exemple, 'ascendir Tejero, després d'haver fet una festassa celebrant el 23-F, pagar la nòmina encara avui als colpistes del 23-F, condecorar la División Azul, indultar i ascendir torturadors, fer batudes racistes pel color de la pell...'

Cervesa contra el cava , per Editorial El Singular

BON NADAL

Opinió.
31/12/2014

Cervesa contra el cava

"La ruptura emocional que tants esquinçaments de vestidures provoca a Madrid, ara va i són ells mateixos els qui la racionalitzen comercialment"

Editorial El Singular
El brindis de la nit de Cap d'Any que faran els presentadors dels grups de comunicació Atresmedia i Mediaset no es farà amb cava, sinó amb cervesa. La iniciativa, que va començar el 2012, s'extén ara fins a la Televisió de Galícia. En total seran nou els canals privats de televisió espanyola que aquest any no brindaran amb cava, entre ells Antena3, la Sexta, Telecinco i Cuatro. Evidement qualsevol producte comercial té dret a fer publicitat en el mitjà que vulgui, com és el cas de la cervesa. Però un canvi d'aquesta mena es fa sempre sobre una certa demanda sociològica, i és en aquest punt on apareix el síntoma d'una certa animadversió espanyola contra el cava. Una animadversió que té flaire d'anticatalanisme implícit. La ruptura emocional que tants esquinçaments de vestidures provoca a Espanya, ara va i són ells mateixos els qui la racionalitzen comercialment. La sobirania política no acaba de rutllar, però la cultural ja ens la fan des de Madrid. I ja se sap que la cultura sempre precedeix la política.

dimarts, 30 de desembre del 2014

Forcadell no creu que Junqueras hagi de liderar ara el procés

BON NADAL
29/12/2014
Dret a Decidir

Forcadell no creu que Junqueras hagi de liderar ara el procés

Carme Forcadell
La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell

La presidenta de l'ANC afirma que Mas "és un actiu a escala internacional i seria complicat rellevar-lo"

Alèxia L. Ferret
El Singular
La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha defensat avui que el president de la Generalitat, Artur Mas, segueixi al capdavant del procés sobiranista després d'unes eleccions plebiscitàries perquè és un actiu a escala internacional i seria "complicat" rellevar-lo.

En aquest sentit, Forcadell ha assegurat que "a escala internacional, Mas és un actiu. Posar una altra persona [Oriol Junqueras] ara seria complicat", i ha afirmat que entén que “hi hagi gent enfadada i nerviosa per la falta d'acord per convocar eleccions plebiscitàries a Catalunya”.

Forcadell ha reclamat que els partits sobiranistes arribin a un acord aviat perquè aquestes eleccions, que defineix com la segona volta del 9N, no poden estar "massa allunyades" del procés participatiu de principis de novembre, i ha assegurat que està esperançada que aquest acord es produeixi.

La presidenta de l'ANC ha rebutjat que l'independentisme s'estigui desinflant o que hagi tocat sostre, i ha apuntat que ella no coneix a ningú que estigués a favor de la independència i que ara ja no ho estigui, i en canvi si coneix casos de persones no independentistes que ara donen suport a la secessió.

Última crida de Mas abans de resoldre la incògnita de les plebiscitàries

BON NADAL

Última crida de Mas abans de resoldre la incògnita de les plebiscitàries

El president de la Generalitat encapçala la darrera reunió del Govern el 2014, hores abans que pronunciï el seu discurs de Cap d'Any i en ple estira-i-arronsa amb ERC pel format d'unes eventuals eleccions anticipades

ARA Barcelona |
L'hora del desenllaç de la pugna per les eleccions plebiscitàries s'acosta. Des del Govern ja s'apunta que la incògnita sobre si els catalans seran o no cridats a les urnes durant el primer trimestre del 2015 es resoldrà just després de Reis. Aquest dimarts, el president de la Generalitat, Artur Mas, encapçala la darrera reunió del Govern el 2014 i, a les 21.00 hores, oferirà el tradicional missatge de Cap d'Any. Ho farà des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat. Un discurs que ha aixecat expectació per la crida que pugui fer en un moment en què la negociació amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, per pactar el format d'unes plebiscitàries no troba encara vies de solució.
Tampoc va servir per acostar posicions la cimera a cinc bandes que van celebrar dissabte passat al Palau de la Generalitat Mas, Junqueras i els caps visibles de les tres grans entitats del sobiranisme civil: Carme Forcadell (ANC), Muriel Casals (Òmnium Cultural) i Josep Maria Vila d'Abadal (AMI). La proposta híbrida de les entitats civils, a mig camí de les fórmules proposades per Mas i Junqueras, no va convèncer cap dels dos actors polítics del procés sobiranista. Mas es nega de moment a avançar eleccions si no és per configurar una llista unitària, transversal i sense sigles de partits, amb la independència com a únic punt programàtic. Junqueras, en canvi, rebutja la llista única convençut que no sumaria prou suports i reivindica les candidatures separades amb un paraigua identificatiu comú que les distingeixi clarament com a opcions independentistes. Aquest dimarts, Junqueras ha tornat a emplaçar Mas a convocar eleccions de seguida.
Les entitats civils suggerien unes plebiscitàries amb dues llistes: una d'encapçalada per Mas, farcida de personalitats de la societat civil i sense biaix de partits, i una segona liderada per Junqueras, amb el segell de partit d'ERC. A l'espera del que digui Mas en les últimes hores del 2014, els següents passos del procés sobiranista s'hauran de fixar definitivament en l'arrencada del nou any.

El compromís que necessitem, per Grup GELA

BON NADAL
OPINIÓ

Grup GELA

30.12.2014

El compromís que necessitem

Vilaweb
 
Segons les dades de l'Ethnologue (www.ethnologue.com), el 94,2% de la humanitat parla el 5,5% de les llengües, o, si es vol d'una altra manera, el 5,8% de la humanitat parla el 94,5% de les llengües del món. Si tenim en compte que el 5,5% inclou totes les llengües que tenen més d'un milió de parlants, és evident que és molt més 'normal' que una llengua tingui 50.000 parlants que no que en tingui cinquanta milions. Segons la mateixa font, només 23 llengües dels milers que es parlen al món tenen més de cinquanta milions de parlants. Allò que anomenem llengües minoritàries, doncs, són la majoria; i les dominants, una anomalia històrica que ningú no ha pogut demostrar que hagi estat beneficiosa per a la humanitat. Al capdavall, de pobles que hi han perdut molt més que la llengua quan han alimentat aquest 94,2%, n'hi ha molts. Però de pobles que hi hagin guanyat alguna cosa per haver renunciat a la seva llengua, no se'n coneix cap.

En vista d'aquestes dades, la preservació de la diversitat lingüística apareix ben bé com un objectiu impossible. Com es pot combatre aquesta desproporció? Encara més, com es pot combatre quan tot s'ha dissenyat perquè les llengües amb més parlants vagin ocupant tots els espais a l'abast? Cal tenir present que, si bé de llengües n'han mort sempre, mai no havien desaparegut amb la rapidesa i les proporcions actuals. Des que Colom va arribar a Amèrica, el nombre de llengües existents s'ha reduït a la meitat i, de les que han arribat fins aquí, es preveu que més de la meitat ja no arribin al segle XXII, un 20% perquè ja només tenen darrers parlants i un 80% perquè ja no es transmeten. També hi ha previsions que moltes de les que no es troben en cap d'aquests dos casos puguin desaparèixer durant el mateix període, atès que ja mostren símptomes del procés de substitució i atesa la velocitat dels processos.

També ens pot ajudar a entendre a quina mena de fenomen ens enfrontem tenir present que, no fa ni cinc segles, tres de les llengües que s'han escampat més enllà dels seus territoris --espanyol, anglès i francès-- tenien uns sis milions, quatre milions i tres milions de parlants respectivament.

Alguns encara interpreten que aquesta expansió de les llengües colonials facilita la comunicació. Però la comunicació implica l'intercanvi, i no sembla que aquest hagi estat el fonament de les relacions entre els pobles que han imposat la seva llengua i els que l'han abandonada. És per això que, si volem que la comunicació sigui real i no tan sols una forma de submissió, és imprescindible un canvi profund en la dinàmica de les llengües. I aquest canvi implica el compromís dels parlants de llengües dominants.

Ho faci conscientment o no, quan un parlant d'una llengua dominant impossibilita l'ús de les llengües subordinades contribueix a la mort de les llengües, perquè suma a la banda del 94,5% i impedeix que el 5,5% es mantingui o creixi. Cal tenir present que no fa ni vint anys que aquesta proporció era 94% i 6%. El desequilibri va avançant, doncs. I és cert que hi ha molta pressió per a acréixer el 94%, però un individu que diu no és molt més eficaç que totes les polítiques lingüístiques. Tenim aquesta llibertat, i, per tant, aquesta responsabilitat.

Sigui com sigui, sempre és més gratificant de resistir les pressions i optar per la llibertat que no actuar com un agent de l'imperialisme lingüístic. Perquè la diversitat lingüística no és tan sols cosa dels parlants de llengües subordinades. Com a humans, la necessitem tots. El restabliment de l'equilibri ecolingüístic repercuteix en tots els humans perquè implica relacions més igualitàries i més justes entre els pobles i pal·lia, doncs, les injustícies històriques. S'atribueix a Mitxelena la dita segons la qual una llengua no es perd perquè els qui no la saben no l'aprenguin, sinó perquè els qui la saben no la parlen ('Hizkuntza bat ez da galtzen ez dakitenek ikasten ez dutelako, dakitenek hitz egiten ez dutelako baizik'). És clar. Però ara cal un pas més. El restabliment, la replantació, demana que les llengües les aprenguin i les parlin també els qui de petits en van rebre una altra. Al capdavall, si anem prou enrere, tots tenim una petita llengua en el nostre passat. Moltes ja no les podrem recuperar mai, s'han perdut per sempre. Però en moltes altres encara hi som a temps. Parlants de llengües grans: us necessitem.

The Economist tanca el dossier català

BON NADAL,Malgrat tot.

The Economist tanca el dossier català

L'anuari preveu que, "amb sort", al 2015 hi haurà un nou govern espanyol que obrirà converses amb la Generalitat per a una major autonomia

Veu poc probables les plebiscitàries

| ND 29/12/2014 a les 23:59h
 
'The World in 2015' circumscriu el procés català a un afer intern espanyol durant el 2015. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

"Els separatistes a Catalunya i la regió basca faran pressió per les seves causes, però no hi haurà separació aquest 2015." Ras i curt, l'anuari prospectiu que cada nou curs publica el setmanari britànic The Economist dóna per fet que el procés independentista català ha entrat en fase letàrgica, d'afer intern espanyol. En l'article destinat a preveure què passarà a Espanya l'any vinent, l'editor econòmic per a Europa, Merril Stevenson, té clar que el procés "dominarà la política [espanyola] com a mínim fins la primera meitat del 2015", però que tot plegat quedarà a l'expectativa dels comicis estatals del novembre.

El setmanari preveu a The World in 2015 que, "amb sort", el nou govern espanyol "serà prou astut com per obrir negociacions sobre una major autonomia per a Catalunya". Stevenson és conscient que un possible pacte fiscal entre l'Estat i la Generalitat "requerirà diners", uns diners "que l'Estat no té", apunta també. Però, tot seguit, treu dramatisme a la situació: "Però les converses poden durar anys."

I és que The Economist -a la mateixa publicació que el 2013 feia aparèixer tot d'estelades a la portada- veu que Mas només convocarà eleccions anticipades, convertides "en un plebiscit de facto", "si pot mantenir el moviment independentista unit darrere seu". I, en certa manera, en tant que veu poc probable aquesta variable, també veu poc probable l'avançament electoral.

Un procés fruit de la crisi

"La frustració catalana va en augment", avisa també, sent conscient que "les enquestes mostren que els catalans estan determinats a dir-hi la seva", davant d'un govern Rajoy que s'ha negat a escoltar-los en rodó. Tot amb tot, augura que, en cas de referèndum, els votants es decantarien més aviat "per un traspàs de majors poders des de Madrid que no pas per una independència total".

Tot plegat, enfocat des de la perspectiva que l'auge del moviment independentista és un resultat més de la crisi econòmica "en la rica i industrial Catalunya", i il·lustrant l'article amb un independentista que treu el cap en un mar de paraigües, amb el peu de foto: "Un català busca un lloc al sol."

En general, per a The Economist, l'Estat espanyol encara el 2015 com "una cursa plena de sots polítics i econòmics". Però poca cosa més.

"Trencar és difícil"

A grans trets, l'anàlisi de The Economist coincideix amb el de la publicació brussel·lenca EU Observer, que traça un paral·lelisme entre la situació que es dóna a Escòcia després del "no" a la independència del 18 de setembre amb el resultat del procés participatiu català del 9 de novembre, i avisa: "Trencar és difícil."

El magazine europeu assegura que s'era conscient que la votació catalana "no havia de canviar res" quant a l'statu quo espanyol, atesa l'oposició frontal del govern de Mariano Rajoy, del PSOE i del Tribunal Constitucional espanyol. "Tal com era d'esperar, la majoria dels catalans va optar per no votar", sentencia. "Només un de cada tres va anar a les urnes", descriu.

Tot amb tot, acaba concedint que tant a Escòcia com a Catalunya no hi ha hagut un punt i final, sinó un punt i a part: "Els partidaris de la independència han estat silenciats, però probablement no per molt de temps."

 
'Un català busca un lloc al sol', el peu de la foto que il·lustra l'article dedicat a l'Estat espanyol. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

dilluns, 29 de desembre del 2014

Democràcia i ruptura revolucionària, per Teresa Forcades

BON NADAL
OPINIÓ

Teresa Forcades

29.12.2014

Democràcia i ruptura revolucionària

Vilaweb
Per ruptura revolucionària entenc una modificació substancial en les relacions de poder d’una societat. Jo això ho desitjo per Catalunya perquè em sembla una obvietat que l’ordenament jurídic actual i les pràctiques polítiques i econòmiques dominants porten a que cada cop hi hagi més pobresa. L’informe de Càritas del darrer septenni (2007-14) deixa clar que dues de cada tres persones en situació d’exclusió social a l’Estat Espanyol van quedar abocades a la misèria durant els anys de puixança econòmica, no durant els anys de crisi. La crisi és un problema, però no és el problema principal. El problema principal és que l’ordenament jurídic actual i les pràctiques polítiques i econòmiques dominants són injustes i generen pobresa.

La història ha deixat clar que és possible fer ruptures revolucionàries per mitjà de la violència: revolució francesa, revolució russa, revolució xinesa, revolució cubana ...  La pregunta rellevant per a mi, que estic en contra de la violència, és: es pot dur a terme una veritable ruptura revolucionària de forma pacífica i democràtica?

La resposta és no, si quan es diu ‘de forma pacífica i democràtica’ es vol dir acatant lleis injustes o acceptant  procediments i enginys legals que segresten la voluntat popular. I aquesta és la nostra situació: tenim lleis injustes i tenim procediments i enginys legals que segresten la voluntat popular. Per exemple: el deute contret per tal de rescatar els bancs. Els bancs que els ciutadans dels EEUU van rescatar amb els seus diners, així que han sortit de la crisi, els han tornat als ciutadans dels EEUU els diners prestats més els interessos . I els bancs que hem rescatat nosaltres, quan ens tornaran els diners prestats més els interessos? Aquests bancs ara ja han sortit de la crisi i tenen beneficis. Quan ens tornaran els diners prestats?

Que no ens els tornaran? No pot ser. Per què als estatunitencs els els tornen i a nosaltres no? Qui ho ha decidit així? Quin sentit té aquesta decisió? I els nostres representants polítics, què hi diuen? Què hi diu el president de la Generalitat?

El president de la Generalitat diu que hem de pagar el deute del rescat bancari amb els interessos. Que hem de pagar nosaltres, no els bancs. Ho va dir en el discurs on va fer la proposta d’eleccions plebiscitàries amb llista única. Va dir que havíem de negociar amb el govern espanyol i assegurar-li a ell i a les institucions europees que pagarem la part que ens correspongui del deute .

I nosaltres? Què hi diem nosaltres?

No es pot fer la revolució dins del marc existent. D’això se’n diu reforma. La revolució implica necessàriament el canvi de marc. Tal com va dir Pablo Iglesias en l’entrevista a Catalunya radio que li va fer Mònica Terribas, es tracta de ‘patear el tablero’ . O com diu més elegantment David Fernández, ‘al poble no li cal permís; desobediència civil i democràcia’ . I aquí hi ha el quid de la qüestió: a què i a qui i quan i quant estem disposades a desobeir? Que no hi ha cap actor polític rellevant avui a Catalunya ni a l’Estat Espanyol que defensi la via revolucionària violenta sembla clar. Parlem, per tant, en qualsevol cas, de desobediència pacífica. A qui o a què volem desobeir pacíficament i democràtica? I quan? I quant?, és a dir, quin preu estem disposades a pagar?

Si ‘de forma pacífica i democràtica’ vol dir d’acord amb el marc vigent i d’acord amb les normes vigents per canviar el marc, aleshores no farem la revolució. No es poden modificar les relacions de poder acceptant-les. Gandhi ho va entendre i es va enfrontar obertament al poder anglès. Va dir ‘no’. Va dir ‘prou’. Va desobeir. Obertament. Com vol fer la CUP pel que fa a Catalunya i al poder espanyol i com vol fer Podemos pel que fa a Espanya i al poder europeu. Podemos vol plantar cara a les lleis injustes de marc europeu que segresten la sobirania dels espanyols. Vol canviar la constitució espanyola per tal de recuperar la sobirania i fer que els espanyols puguin decidir sobre el propi futur sense restriccions imposades des de fora. Si Podemos arriba a governar Espanya, només faran el que el Tractat de Lisboa els permeti? O desobeiran? I, si surt un partit europeu que diu que primer s’ha de modificar el Tractat de Lisboa, per tal que després Espanya pugui plantejar el tema de la seva sobirania real? S’ho creuran? Si s’aprova el TTIP abans que Podemos arribi a governar Espanya, acataran quan arribin al govern les directrius d’aquest tractat que el diari anglès The Guardian ha definit com un atac frontal a la democràcia ?

Tant a Catalunya com a la resta de l’Estat Espanyol està creixent avui un sobiranisme popular que vol modificar substancialment les relacions de poder per tal que la democràcia nominal passi a ser democràcia real. Aquests dos sobiranismes populars no són contraris ni estan subordinats l’un a l’altre (vegeu l’entrevista que li va fer Vilaweb a Íñigo Errejón de Podemos l’octubre passat). Tampoc no són processos simplement paral·lels. Són dos processos que coincideixen en el temps i en una part de l’espai, que tenen punts en comú i que poden tenir, si treballem per a que això passi, sinèrgies de gran abast. De tan gran abast com pot ser eliminar el creixement de la pobresa infantil al nostre país. Segons l’informe acabat de publicar de Càritas diocesana de Barcelona: 'Catalunya, juntament amb l’Estat espanyol, encapçala el rànquing de risc a la pobresa infantil de la Unió europea, amb el 27,3% de pobresa relativa i un 15,2% de pobresa severa entre la població menor de 18 anys'. L’informe no es queda aquí. Afegeix: 'Abans de la crisi, aquesta taxa ja estava per damunt del 20%. No és doncs, un fet conjuntural, sinó un problema derivat de l’arquitectura de la protecció dissenyada per les administracions públiques del nostre país'. Ens cal una ruptura. Una ruptura revolucionària.

El «federalisme» no suma

 BON NADAL

El «federalisme» no suma

Un front Podem, ICV-EUiA i PSC passaria de 45 a 32 escons en només tres mesos

, Redacció | ND 29/12/2014 a les 10:17h


L'evolució electoral segons l'analista Jaime Miquel Foto: Font: JaimeMiquel.com


En el debat sobre si una llista única, paraigua o convencional dels partits independentistes tindria acceptació electoral, n'apareix un altre: quina acceptació electoral tindria un front federalista en unes suposades eleccions plebiscitàries. Comptat  i debatut, segons les darreres nou enquestes publicades un front articulat per Podem, ICV-EUiA i PSC passaria en tres mesos de 42 a 32 escons.

Un estudi del prestigiós analista electoral Jaime Miquel les enquestes publicades entre setembre a desembre d'enguany, el front federalista passaria d'uns virtuals 45 escons a 32. Un càlcul realitzat en els valors publicats d'empreses enquestadores com Sigma 2, Feedback, CEO, Gesop o NCReport.

Així l'enquesta de Sigma 2 de setembre passat atorgava al conjunt de Podem, ICV-EUiA i PSC un total de 45 escons. El mes d'octubre, la suma baixava fins a 36 diputats. L'enquesta de Jaime Miquel li atorgava a principis de novembre fins a 40 escons. Dies més tard, NCReport publicava una altra enquesta que rebaixava els diputats fins a 37. La segona onada del Baròmetre del CEO els hi atorgava 34. GESOP augmentava de nou fins a 36 escons. Sigma 2, en la darrera enquesta de novembre donava 38 escons a aquest front.

El mes de desembre, un cop paït el 9-N, Feedback publicava per a La Vanguardia una enquesta que atorgava al front federalista 32 escons. Exactament els mateixos que l'enquesta d'opinió política del CEO d'abans de Nadal.

divendres, 26 de desembre del 2014

Els científics expliquen l'abraçada entre Mas i Fernàndez del 9-N

BON NADAL

Els científics expliquen l'abraçada entre Mas i Fernàndez del 9-N

, Redacció | ND 25/12/2014 a les 23:38h

Mas i Fernàndez, l'abraçada. Foto: Twitter


Pablo Iglesias, líder de Podem, en el seu primer míting a Barcelona va criticar amb agror l'abraçada que es van fer el president de la Generalitat, Artur Mas, i el cap de files de la CUP al Parlament, David Fernàndez. De ben segur que hi va veure una lectura política errònia. Però, les percepcions són el que són. Ara bé, els científics potser afinen més quan analitzen el fet d'abraçar-se fins al punt que ho consideren terapèutic perquè redueixen els efectes de l'estrès.

Així, segons una investigació de la Universitat Carnegie Mellon de Pittsburgh (EUA), les abraçades ajuden a disminuir els efectes nocius de l'estrès i els símptomes de malalties lleus.
L'objectiu del treball, publicat a la revista 'Psychological Science' i dirigit pel professor de psicologia a Dietrich Facultat d'Humanitats i Ciències Socials de la Universitat de CMU Robert I. Doherty, Sheldon Cohen, va ser analitzar l'efecte que produeixen socialment les abraçades. Un estudi que partia de la premissa que les abraçades són mostra de relacions íntimes i estretes entre diferents persones.

"Sabem que les persones que tenen conflictes amb altres són menys capaços de lluitar contra els virus del refredat, igual que coneixem que les persones que tenen un major suport social pateixen menys depressió o ansietat en moments d'estrès", explica Cohen.

Així que els investigadors van analitzar si rebre abraçades podria també protegir la persona davant determinades amenaces. Per a això, van estudiar a 404 persones sanes a qui van preguntar sobre la quantitat de conflictes que tenien i les abraçades que rebien.

Posteriorment, els participants van ser exposats intencionalment a un virus del refredat comú i monitoritzats durant 40 dies per avaluar la infecció i els signes de la malaltia. D'aquesta manera, els científics van comprovar que les persones que més rebien abraçades tenien un menor risc d'infecció i menys símptomes de malalties lleus.

 "Això suggereix que l'augment de la freqüència d'abraçades podria ser un mitjà eficaç per reduir els efectes nocius de l'estrès", conclou l'investigador principal. Possiblement, Iglesias desconeix el que Mas i Fernàndez vivien el 9-N, una situació d'estrès per posar urnes de cartró davant un Estat hostil. És la conseqüència d'enfrontar-se a l'Estat.

Els crits d'independència i les estelades omplen de nou el Palau de la Música

BON NDAL

Els crits d'independència i les estelades omplen de nou el Palau de la Música

Final espectacular del concert de Sant Esteve

| ND 26/12/2014 a les 20:53h
L'any passat el tradicional concert de Sant Esteve del Palau de la Música va cloure amb una hissada improvisada d'estelades al so d'El Cant de la Senyera i crits d'independència. Aquest vespre s'ha repetit l'escena amb tota l'emotivitat el dia que es complien 100 anys de l'emblemàtica cita nadalenca. A més, quatre columnes dels Castellers de Vilafranca han decorat la interpretació de l'himne del Palau.

Públic i els cantors del Cor de l'Orfeó Català i de la Cambra del Palau de la Música han aprofitat El Cant de la Senyera per brandar estelades. Un cop ha acabat la interpretació han esclatat els crits d'independència proferits pels cantors i el públic.

Una imatge del final del concert Foto: QS/ND
 

dimecres, 24 de desembre del 2014

Kilian Jornet rebenta el rècord de l'Aconcagua: 12 hores i 49 minuts

BON NADAL

Kilian Jornet rebenta el rècord de l'Aconcagua: 12 hores i 49 minuts

El català rebaixa quasi una hora la marca que havia aconseguit Jorge Egocheaga el 2007 (13 hores i 46 minuts) i supera un nou repte en el marc del projecte "Summit of my Life"

Especial: Kilian Jornet

| ND 23/12/2014 a les 22:00h

Kilian Jornet, en ple ascens a l'Aconcagua. Foto: Summits of my Life

Kilian Jornet ha Kilian Jornet ha tornat a fer història. L'atleta i aventurer català ha rebentat el rècord de l'Aconcagua amb un temps de 12 hores i 49 minuts. Un temps que suposa pràcticament rebaixar en una hora la marca que el 2007 va aconseguir Jorge Egocheaga (13 hores i 46 minuts). "Ho ha aconseguit", ha anunciat una piulada de l'equip de comunicació del projecte Summits of My Life.

"Estic realment molt feliç per aconseguir aquest nou repte. Ha estat molt dur, sobretot a partir de 6.500 metres on he notat l'efecte de l'alçada. De totes maneres aquests moments de patiment són els que sempre recordem", ha declarat a l'arribada a Horcones. També ha destacat que ha estat un dia excel·lent, a diferència del divendres passat quan el vent el va obligar a girar cua. Per aconseguir-ho ha hagut de cobrir 59,85 quilòmetres i superat 3.962 metres de desnivell positiu.

El cim més alt d'Amèrica del Sud es tractava de la penúltima etapa del Summits of My Life. Pel 2015 deixa el repte en majúscules, l'intent de rècord de l'Everest. A més, té pendent tornar a l'Elbrús on, a causa del fred, no va aconseguir arribar al cim l'any passat.

Rècord a la segona

Kilian Jornet ha començat a les 10 de matí (hora catalana) el segon intent de rècord d'ascens i descens de l'Aconcagua després que la setmana passada hagués d'avortar el primer a causa del fort vent que bufava per sobre els 6.000 metres. El temps a batre era de 13 hores i 46 minuts, assolit per Jorge Egocheaga. Poc després de les nou del vespre s'ha sabut que, després de coronar el cim, ja havia passat pel camp base de Plaza de Mulas. D'aquesta manera, tenia poc menys de tres hores per completar els darrers 25 quilòmetres.

"Aconcagua segon round. En Kilian ja està en camí del cim. Endavant!". Amb aquesta piulada l'equip de comunicació de Summits of My Life ha anunciat a les 10, hora catalana, que el català tornava a iniciar un intent de rècord. A les dues han explicat que ja havia superat el refugi de Plaza de Mulas (foto), a 4.300 metres, i que el temps era perfecte –sense vent- i les sensacions bones.

El 19 de desembre va arribar fins a la cota 6.200 però les ratxes de fins a 90 km/h el van fer desistir. "Considero aquest intent fallit un gran entrenament en altitud", va declarar després d'enllaçar Horcones, a 2.950 metres, i el punt on va girar cua amb unes 14 hores (pujar i baixar). En aquesta ocasió la sueca Emelie Forsberg, parella de Jornet, ha optat per no provar també d'establir el rècord femení a la muntanya més alta de l'Amèrica del Sud, segons ha explicat al seu Facebook.

Jornet ja havia "tastat" el dilluns anteriors les sensacions que es tenen al cim de la muntanya més alta d'Amèrica del Sud en plena aclimatació. En principi, el català pretenia buscar el rècord d'ascens i descens de l'Aconcagua (6.962 metres) des de Plaza de Mulas, situat a 4.300 metres d'alçada. El repte era rebaixar el temps que va aconseguir Bruno Brunod, un dels grans referents del català, l'any 2000 (5 hores i 57 minuts). Tanmateix, finalment ha optat per la ruta des d'Horcones on el rècord el tenia Jorge Egocheaga (13 hores i 46 minuts) des del 2007.


COMENTARIS

OBSESSIÓ
Anònim, 24/12/2014 a les 07:07
Te un gran mèrit d'esforç físic. No obstant això, no és una mica obsessiu anar buscant rècords ni que siguin tant bells com pujar muntayes?
Es passió per la muntanya o és evasió a través de la muntaya?


superacio
Anònim, 24/12/2014 a les 08:53
No crec que sigui obsesio es superacio.Son metes que es fica un perque quan un ya o a guanyat tot necesita algun repte per continuar al cim de la competicio.


Felicitats, Kilian
Anònim, 24/12/2014 a les 12:57
Ets el més gran, ets únic!!!

@07.07, tu no tens cap obsessió, tu tens una enveja que se't menja, gamarús!

Segur que si sigués un americà, francès, rus o xinès, bavejaries internacionalisme. Vés a cagar!

Christmas 2014: Defecating figurines known as caganers hidden in Catalan Nativity scenes

BON NADAL

Christmas 2014: Defecating figurines known as caganers hidden in Catalan Nativity scenes

All over the world people are preparing for Christmas by setting up scenes from Christianity's Nativities, but in Barcelona they do things a little differently.
Hidden away in a corner of many manger scenes is a little figure crouching with his pants around his ankles. A Catalan tradition, the "caganer" or "defecator" is supposed to represent a way of fertilising the ground.
Traditionally the caganer is a peasant wearing a traditional red beret and white shirt, but markets now sell a huge selection of pooping politicians and celebrities, including footballers, celebrities, Spanish and British royals, and even fictional characters such as Captain America, C3PO and Gollum.
caganers
caganers
Spain's Prime Minister Mariano Rajoy and president of Catalonia's regional government Artur Mas(Lluis Gene/AFP)
caganers
Caganers sold at the Santa Llucia Christmas market in Barcelona include members of the British royal family, including the Queen, Prince Charles, Prince William and Kate Middleton(Albert Gea/Reuters)
caganers
Catalan architect Antoni Gaudi and his dragon sculpture at Parc Guell in Barcelona(Lluis Gene/AFP)
caganers
Madonna(Lluis Gene/AFP)
caganers
Freddie Mercury(Lluis Gene/AFP)
caganers
Cristiano Ronaldo(Lluis Gene/AFP)
caganers
Indian Prime Minister Narendra Modi(Lluis Gene/AFP)
caganers
Che Guevara(Lluis Gene/AFP)
caganers
People shop for their favourite caganer at the Santa Llucia Christmas market in Barcelona(Albert Gea/Reuters)
caganers
Captain America(Lluis Gene/AFP)
caganers
Iron Man(Lluis Gene/AFP)
caganers
Gollum from Lord of the Rings(Lluis Gene/AFP)
caganers
Super Mario(Lluis Gene/AFP)
caganers
C3PO – with metal poop(Lluis Gene/AFP)

El caganer fa la volta al món

BON NADAL
Dimecres  24.12.2014  06:00

El caganer fa la volta al món

Els mitjans de comunicació mundials es fixen cada vegada més en la figureta més representativa del pessebre català

Vilaweb
Fa cinc anys, el caganer i el tió van ésser protagonistes d'un concurs de la BBC presentat pel conegut actor Stephen Fry (vídeo). Amb tot, les referències a la tradició escatològica del poble català per Nadal no són habituals en els mitjans internacionals. Enguany, potser per influència del procés sobiranista, sembla que especialment la figura del caganer ha captat força l'atenció de diaris de tot el món.
Un altre mitjà britànic, The Independent, l'inclou a l'article 'Tis the season! From KFC in Japan to Caganers in Catalonia. How Christmas is celebrated around the world': 'A Catalunya --s'hi detalla-- les escenes del pessebre es decoren amb l'afegiment d'un personatge anomenat caganer, que s'abaixa els pantalons i defeca al camp.'
Sense sortir de la Gran Bretanya, l'International Business Times ha publicat una selecció de fotografies amb les figures del caganer més curioses i cridaneres, com ara les dels polítics Artur Mas i Mariano Rajoy, l'arquitecte Antoni Gaudí, la casa reial espanyola, els cantants Freddie Mercury i Madonna…
Una d'aquestes figuretes ha captat poderosament l'atenció de l'agència de notícies xinesa Xinhua: el d'un panda gegant que es va exposar a l'última Beijing Design Week, on Barcelona va ésser la ciutat convidada.
L'article més aprofundit enguany sobre la tradició del caganer, amb tot, el signa Koren Helbig per al portal de notícies nord-americà GlobalPost. Amb el títol 'You may find this Spanish Christmas tradition a little hard to stomach', hi investiga sobre la història de la figureta més peculiar del pessebre català (amb declaracions del membre de l'Associació d'Amics del Caganer Joan Lliteras) i, alhora, repassa la tendència actual de crear-ne versions amb personatges de l'actualitat... i les polèmiques derivades.
Segueix la mateixa línia l'article de Dirk Engelhardt per al diari alemany 'Berliner Zeitung', on comenta que l'hora de la internacionalització del caganer és arribada.

Espanya ve al rescat, per Vicent Partal

BON NADAL
OPINIÓ

Vicent Partal

24.12.2014

Espanya ve al rescat

Vilaweb
Sempre he dit que podem confiar en Espanya. És una frase evidentment irònica, però ensems descriptiva. Espanya no ens fallarà mai i farà sempre allò que més ens convinga, perquè és incapaç d'entendre què passa en aquest país, però sobretot perquè és incapaç de fer res diferent d'allò que ha fet durant segles. En tenim una prova aquestes darreres hores. La prova que és impossible canviar-la i la prova que ens retorna la força, amb les seues agressions.

Ha tornat a passar: enmig del desencís de molta gent que no acaba d'entendre, que no acabem d'entendre, per què estem aturats en l'últim revolt, les Espanyes han vingut a rescatar-nos. El xou prepotent de Pablo Iglesias diumenge i l'acceptació fa poques hores de la querella contra Mas, Ortega i Rigau han disparat de sobte, i contra pronòstic, l'ànim d'un independentisme que tenia el to baix. En cada cas per una causa diferent, és clar, i amb un resultat diferent. Recomane de mirar-se amb detall, especialment, les cues d'autoinculpació: el nou 9-N es va activar definitivament quan vint mil ciutadans, en un sol dia, quaranta mil en dos, es van fer voluntaris. Ahir les cues al carrer respiraven aquell mateix ambient i els polítics que s'hi van arribar a signar ho van viure. I van somriure junts, cosa que aprecie molt per tot allò que denota.

Diuen que en l'era de Twitter el cicle de les notícies ja no és de vint-i-quatre hores, sinó solament de dues. Si és així s'explicaria com és que hi haja gent capaç d'oblidar o menystenir, tan sols quaranta-cinc dies després, la més gran mostra de ruptura que aquest país ha fet en els darrers vuitanta anys. El 9-N el país va demostrar de què era capaç i en quaranta-cinc dies això no canvia. Ni Espanya pot canviar. La tristesa, l'angoixa, els nervis són evidents. Però aquest país ja ha arribat molt lluny i té raons molt pregones per a guanyar la batalla. Raons que cada vegada que Espanya ens colla contrasten d'una manera majúscula amb les petites divisions que ens tenen aturats i palesen que no tenim més temps per a perdre.

Arrufat a Artur Mas: "Convoqui eleccions abans que enfonsi el procés, el país i la seva gent"

BON NADAL

Arrufat a Artur Mas: "Convoqui eleccions abans que enfonsi el procés, el país i la seva gent"

El diputat Quim Arrufat assegura que és "urgent i imprescindible" que es facin uns nous comicis plebiscitaris i constituents


 

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha llançat un missatge clar aquest dimarts al president de la Generalitat, Artur Mas: "Convoqui eleccions abans que enfonsi el procés, el país i la seva gent".
Així, el de la CUP ha assegurat que és "urgent i imprescindible" que es convoquin uns nous comicis per aconseguir un "nou mandat" per arribar a la independència. També ha apostat per iniciar un procés constituent.
Segons Arrufat, el "temps mort" entre el 9-N i uns nous comicis no pot ser "etern", i un cop "tothom s'ha manifestat sobre les llistes", cal trobar la fórmula que "maximitzi els vots independentistes" en unes eleccions. D'acord amb la CUP, les candidatures separades permetrien obtenir un "missatge clar" a nivell internacional i una majoria independentista.
En aquest sentit, la formació aspira a construir un "espai més ampli" en el si de l'esquerra anticapitalista i independentista que representi la "ruptura amb el règim de la Transició".
Autoinculpacions
Pel que fa a la campanya d'autoinculpació engegada per l'ANC arran de l'admissió a tràmit de la querella contra Artur Mas, la vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, Quim Arrufat ha tornat a carregar contra l'Estat perquè "judicialitza" una qüestió política. "No té cap mena de sentit la persecució política" de les institucions espanyoles, ha assegurat Arrufat, i ha recordat que la CUP ja es va autoinculpar, juntament amb el Parlament, després del 9-N. "Estem a l'espera de si el fiscal decideix incloure'ns a la causa".
La irrupció de Podem
Després de l'aterratge de Pablo Iglesias a Barcelona, Arrufat ha pronosticat una llarga vida a Podem, també a Catalunya. "Tindrà mes recorregut del que li donen les enquestes", ha dit el de la CUP. En aquest sentit, ha assegurat que no els preocupa la seva irrupció, "no ens pot inquietar ningú que ve a defensar els de baix", ha dit, però sí que ha advertit als de Podem que esperen "no ser usats electoralment". Ho ha afirmat en referència a la polèmica generada per Pablo Iglesias en el seu pas per Barcelona el cap de setmana passat, on va tirar un dard enverinat a David Fernàndez: "Jo mai m'abraçaria ni a Rajoy ni a Mas", va dir Iglesias.
Arrufat, Fernàndez i Vallet no repetiran
Malgrat que en els propers comicis l'aposta de la CUP és presentar-se en el si d'una candidatura més àmplia, Arrufat ha descartat que els actuals representants del partit al Parlament –també David Fernàndez i Isabel Vallet– es tornin a presentar per ser parlamentaris. "Ja hi ha gent preparada per fer-ho, nosaltres ens quedarem allà on se'ns necessiti". D'acord amb la declaració de principis de la CUP, els càrrecs electes de la formació tenen el compromís de no presentar-se més d'una legislatura. Ara bé, ha admès que "no tots els actors polítics amb qui parlen pensen el mateix".

Barcellona, in coda per autodenunciarsi: «Anch’io ho votato per l’indipendenza»

BON NADAL

Corriere della Sera

Barcellona, in coda per autodenunciarsi: «Anch’io ho votato per l’indipendenza»

Si è formata una lunga coda martedì 23 dicembre davanti alla Suprema Corte di Giustizia della Catalogna: le persone accorse erano lì per autodenunciarsi di aver votato per l’indipendenza nella giornata consultiva del 9 novembre scorso, che ha visto vincere i sì con oltre l’80,2% dei voti. Lo stesso tribunale della Catalogna ha aperto lunedì un’indagine nei confronti di Artur Mas, governatore della Generalitat, per aver organizzato il voto simbolico. Sono 32 le procedure giudiziarie in atto contro Mas. mentre sono stati oltre due milioni i catalani che hanno votatao nel referendum giudicato incostituzionale dal supremo tribunale di Madrid (Afp)