diumenge, 29 de març del 2015

Sis mesos vertiginosos

CAP EL 27-S
Diumenge  29.03.2015  06:00
Autor/s: Òscar Palau

Sis mesos vertiginosos

L'independentisme comença el compte enrere per a les plebiscitàries amb molta feina per fer i moltes incògnites per resoldre en poc temps

Vilaweb
A tot just sis mesos, avui, de les eleccions probablement més importants de la història de Catalunya, en què la ciutadania es pronunciarà sobre si vol que sigui o no un nou estat, l'independentisme afronta la recta final amb el primer repte de revifar el procés després dels mesos d'incertesa arran del 9-N. I és que el compte enrere ha començat, però el més calent encara és a l'aigüera en molts àmbits, i queden moltes incògnites per resoldre. I si, des de la Diada del 2012, quan pot situar-se l'inici del procés, el mapa polític i social a Catalunya ha sofert canvis profunds, en poden arribar encara molts més en el pròxim mig any.
L'acord del 14 de gener entre els grans partits i entitats sobiranistes per anar a les eleccions al setembre en candidatures separades, que dibuixa un camí clar fins al 27-S, està en una fase incipient de desenvolupament, i les desconfiances que van dur a la crisi prèvia no semblen del tot superades, fins al punt que hi ha veus que ja dubten de la convocatòria d'eleccions, i d'altres que volen ressuscitar el debat de la llista unitària. La ciutadania ha rebut amb enuig l'atzucac, i l'entusiasme dels últims anys sembla esmorteït, tal com indiquen unes enquestes que, això sí, mai han deixat d'atorgar la majoria parlamentària a l'independentisme. La feina en aquest mig any que ve, en tot cas, és gegantina, i implica tornar a engrescar la ciutadania i reforçar la majoria explicant molt bé el projecte del nou país que es vol conformar. Això és el que ja estan fent l'ANC, immersa també en un procés de renovació intern, i Òmnium, que han reiniciat la mobilització i recuperaran en breu la campanya unitària 'Ara és l'hora' per mirar d'arribar i de convèncer el màxim de catalans.
Per fer-ho, pot ser un element clau el full de ruta posterior al 27-S, un esborrany que ja han pactat alguns partits i entitats en espera que el redactat es pugui concretar i el consens es pugui obrir en els pròxims mesos. El document inclourà tots els passos a fer, i els terminis aproximats, entre l'eventual triomf del 27-S i la proclamació de la independència. I això, dissipar al màxim totes les incerteses que genera l'etapa de transició, més que la viabilitat futura d'un estat català, de la qual gairebé ningú dubta, serà bàsic per decantar cap al sí els que ho veuen menys clar. El govern ho sap, i per minimitzar riscos i tenir a punt el màxim d'elements el dia D+1, fins i tot davant d'una actitud hostil de l'Estat, ha nomenat Carles Viver i Pi-Sunyer nou comissionat de la Transició Nacional, per executar en part els plans que va dissenyar com a president del Consell Assessor per a la Transició Nacional.
En paral·lel, i alhora que gestionen el dia a dia, els partits que donen suport al govern treballen per deixar a punt les estructures d'estat que caldran. Per això, CiU i ERC van aprovar un pressupost de transició que inclou en la llei d'acompanyament un seguit d'estructures que ja s'estan planificant, com ara el desplegament de l'Agència Tributària, la creació d'una Seguretat Social pròpia o plans directors sobre energia o infraestructures. I per ajudar-hi, ERC ha incorporat tres experts al govern. Tot plegat, s'haurà de fer amb els constants bastons a les rodes que hi posa el govern espanyol, en forma de recursos al TC contra qualsevol tràmit relacionat amb el procés, en un context, per cert, ja de total judicialització de la vida política pels nombrosos casos de corrupció que estan en plena tramitació.
Les eleccions municipals, clau
Per si no n'hi hagués prou, el 24 de maig arriben unes municipals que, a la seva transcendència habitual i lògica a escala local, hi afegiran aquest any una lectura en clau nacional. Artur Mas i Oriol Junqueras han fet una crida a convertir-les en unes preliminars del 27-S, ja que ajuntaments i diputacions poden i han de jugar un paper de reforç indispensable per al procés. I no tan sols en un àmbit estrictament polític –d'aquí també en sortirà la renovació de l'Associació de Municipis per la Independència, un actor cabdal–, sinó també perquè les administracions locals són la crossa per arribar allà on el govern no pot, en un moment encara de penúria financera, en la prestació de serveis bàsics.
Tot plegat, de fet, ja arriba en un context econòmic més esperançador. Tot i que la millora no hagi arribat ni de bon tros a tota la població, el govern estatal del PP ho vol aprofitar no tan sols per perpetuar-se en el poder (amb el discurs de la recuperació, i la intenció de dilatar tant com pugui les eleccions que toquen a final d'any perquè aquesta es consolidi), sinó també per mirar de neutralitzar un sobiranisme que molts encara atribueixen a causes purament econòmiques. La reobertura del debat del finançament passat el 24-M és un roc a la faixa amb què Madrid pot voler seduir una part dels catalans amb alguna millora del model actual (en cap cas un pacte fiscal), però el govern ja ha deixat clar que aquest no és el seu projecte, i que ja ha passat de pantalla. El 27-S es confirmarà si el conjunt de la ciutadania també.

Catalanofòbia 'low cost'

ON S'ARRIVARÀ...???

Diumenge  29.03.2015  06:00
Autor/s: Jofre Llombart

Catalanofòbia 'low cost'

'Per aquí és per on plora la criatura: pensar-se que s'utilitza el català per fotre'

VilawebLa cara més visible de la catalanofòbia s'ha vist amb les aberrants mostres d'alegria pel fet que una part de les víctimes de l'accident de l'avió de Germanwings fossin catalanes. Eren tan bèsties els missatges que el Ministeri d'Interior espanyol no ha tingut més remei que fer-li obrir una investigació a la fiscalia; veurem en què queda.
Però més enllà d'això, i de l'excel·lent feina que fan col·lectius com ara Drets per evitar la impunitat d'aquests actes xenòfobs, hi ha també una catalanofòbia més tènue, menys visible, molt més impregnada, més estesa i de baixa intensitat per utilitzar termes emprats en el seu dia per parlar del terrorisme que no matava. Exemple d'això: qüestionar que Artur Mas fes la roda de premsa en català. François Hollande, president de França, la va fer en francès perquè és francès. Angela Merkel, cancellera alemanya, la va fer en alemany perquè és alemanya. Mariano Rajoy, president espanyol, la va fer en espanyol perquè és espanyol.
En canvi, Artur Mas, president de Catalunya, la va fer en català per (com és sabut) provocar. El pitjor d'això no és que es critiqui Mas per aquest fet sinó la creença absolutament interioritzada que el president de la Generalitat ha de fer la roda de premsa en castellà 'per respecte'. És a dir, hi ha el pensament íntim que Mas és, abans que res, un maleducat. Per aquí és per on plora la criatura: pensar-se que s'utilitza el català per fotre. Com si hi hagués un únic idioma oficial de compareixença i condol institucional. Com si a Catalunya tots els catalans parléssim castellà entre nosaltres i només féssim el canvi al català quan detectem un castellanoparlant només per poder tenir una conversa encriptada. Aquesta idea tan incrustada evidencia dues coses: una ignorància infinita i també la certesa que s'ha de parlar en castellà 'perquè això és Espanya'. I això, evidentment, exclou la possibilitat que el català sigui considerat un idioma espanyol. I ara, germans, federeu-vos en pau.

dilluns, 23 de març del 2015

Guardiola seria el cap ideal pels catalans

Guardiola seria el cap ideal pels catalans

Redacció Barcelona/ViaEmpresa 23|03|2015

Amancio Ortega, Belén Frau (IKEA) i Rosa Tous són els directius que com a caps farien més feliços als treballadors espanyols

LES CLAUS

Són resultats d'una enquesta elaborada per Adecco.Andreu Buenafuente i Joan Manuel Serrat segueixen a l'entrenador de futbol.Els catalans serien feliços treballant a Google, L ́Oreal i Mercadona

El fundador d'Inditex, Amancio Ortega, l'ex directora general de Ikea Ibèrica, Belén Frau, i el president de Mercadona, Juan Roig, són els líders empresarials amb els quals els espanyols serien més feliços a l'hora de treballar, segons es desprèn d'una enquesta elaborada per Adecco.

En concret, el 29,4% dels espanyols tria com a superior amb el qual seria feliç treballant a l'amo de la signatura Inditex, que és valorat com a millor cap per més d'un de cada quatre espanyols.

A continuació es troba Belén Frau, amb un 24,9% de respostes afirmatives, mentre que el màxim executiu de Mercadona obté un 22,9% de valoració, per davant de la consellera delegada de Microsoft Ibèrica, María Garaña, amb el 18,1%, i la presidenta del Banc Santander, Ana Patrícia Botín, que aconsegueix el 15,2%.

Guardiola, escollit pels catalans
Pels treballadors catalans, el seu cap ideal seria l'entrenador de futbol Pep Guardiola, triat pel 42,8% dels enquestats; seguit pel presentador de televisió Andreu Buenafuente (35,5%) i el cantant Joan Manuel Serrat (26,5%). D'igual manera, pels treballadors catalans les empreses en les quals creuen que serien més feliços treballant són Google (56,6%), L ́Oreal (48,3%) i Mercadona (46,8%).

Característiques d’un bon cap
La figura del cap sol ser controvertida, en funció́ de la seva capacitat de lideratge i de gestió́ de l'equip un cap pot ser considerat bo o dolent pels seus empleats. De l’enquesta d’Adecco se’n pot deduir que la majoria de els treballadors enquestats (95,9%) considera que un bon cap és aquell que “es posa mans a l’obra” per treure el treball de l'equip endavant.

L'element clau és la desfeta del PP, per Vicent Partal

OPINIÓ

Vicent Partal

23.03.2015

L'element clau és la desfeta del PP

Vilaweb
 
Les nits electorals són una mala feina per als periodistes. Els polítics tenen l'estranya habilitat de trobar sempre alguna part del resultat on agafar-se per tal de declarar-se vencedors. Totals o parcials, tant hi fa. Ací costa molt de reconèixer la derrota, i ahir en tinguérem una prova sensacional quan el portaveu del PP va destacar, com si fos una victòria pròpia, que el bipartidisme no s'hagués ensorrat a Andalusia. I és cert que el bipartidisme no s'ha ensorrat, però el PP sí, i precisament ací és on rau la clau de la nit: a Andalusia ha començat l'adéu al poder del Partit Popular.

El PSOE ha destacat, evidentment, el fet d'haver mantingut el nombre d'escons. Tenint com té la pressió de Podem, cal reconèixer que no era gens fàcil. Haurem d'esperar al maig per a veure si això es trasllada a la resta de l'estat espanyol o no. Però de moment el resultat de Susana Díaz és un bàlsam que de segur que sabran aprofitar.

Sobretot perquè Podem ha fet un resultat que cal considerar molt discret. Per a algú que ve de zero seria un gran resultat, però per a ells no, car es presenten amb els aires que es presenten. Podem no vol ser un partit secundari, un soci menor, sinó el partit que guanya i arracona la 'casta'. Això els fa atractius i això els ha fet destacar. I si l'ambició és aquesta, la veritat és que amb el 14% dels vots a Andalusia no en tenen ni per a començar. Encara menys si el PSOE els aguanta bé l'envit. (Per cert, un detall molt interessant és que cap enquesta no els donava un resultat tan baix…)

Per contrast, qui pot estar més que content és Ciutadans, que amb una carrera meteòrica ha aconseguit nou diputats venint del no-res. És evident que, com passa amb Podem, la sobreexposició mediàtica dels seus líders hi té un paper destacat. Però la realitat és que des d'ahir a Andalusia només cinc punts separen Podem de Ciutadans. Dit d'una altra manera, que el nombre de votants de Ciutadans equival al 60% dels vots que té Podem. La dada és demolidora, novament, per als deliris de grandesa de Pablo Iglesias.

Ara, siga com siga, la suma de tots dos partits 'renovadors' no arriba a significar ni la quarta part dels votants andalusos, cosa que prova que l'ensulsiada total del sistema polític espanyol que es va anunciar és ben lluny, encara. Hi ha l'ensulsiada d'Esquerra Unida, certament, però el PSOE aguanta bé, tot i els enormes escàndols de corrupció dels quals Podem tant de benefici compta traure sempre.

On hi ha la notícia, doncs? La gran notícia d'ahir és sens dubte l'ensorrament del Partit Popular. Tot li ha anat a la contra i no és pas fàcil de veure per on podria rectificar i com podria recuperar un poc d'oxigen amb vista a les eleccions del maig. Per al País Valencià i les Illes no hi hauria cap notícia tan bona com la confirmació d'aquesta caiguda per a posar fi definitivament a dècades de bogeria política i retornar una mica de dignitat a les institucions. I, pel que fa al Principat, no és pas una qüestió menor que el govern d'Espanya siga més feble que mai, precisament en el moment que Catalunya votarà la independència. El 2015 es posa, certament, interessant.

El sí guanya a la consulta del Moianès


Diumenge  22.03.2015  21:54

El sí guanya a la consulta del Moianès

Els veïns del Moianès voten ser comarca

El 80% dels votants han optat per la creació de la nova comarca · La participació ha estat del 47%

VilawebEl sí s'ha imposat a la consulta per a la creació de la nova comarca del Moianès als deu municipis concernits. El 80% dels votants han votat que sí. La participació total ha estat del 47%. Tot i que no es tractava pas d'una consulta vinculant, era un dels darrers passos que mancaven per a la creació de la nova comarca. Aquest resultat formarà part de l'expedient administratiu que ha de servir de base per a la llei del parlament que crearà la nova comarca. Poc després de les eleccions municipals del 24 de maig, el Moianès podria esdevenir una comarca constituïda.
Aquests són els resultats per municipis:
—Calders: 41,26% de participació – 281 sí / 51 no / 1 blanc / 2 altres
—Castellcir: 46,5% de participació – 237 sí / 23 no / 1 blanc
—Collsuspina: 68,4% de participació – 95 sí / 84 no / 7 blanc
—Castellterçol: 43,39% de participació – 629 sí / 227 no / 16 blanc / 8 altres
—Monistrol de Calders: 45% de participació – 178 sí / 84 no / 4 blanc / 7 altres
—L'Estany: 64% de participació – 195 sí / 18 no / 9 blanc / 3 altres
—Granera: 59,45% de participació – 42 sí / 2 no
—Sant Quirze Safaja: 31,31% de participació – 136 sí / 16 no / 3 blanc
—Santa Maria d'Oló: 67,22% de participació – 326 sí / 266 no / 11 blanc / 8 altres
—Moià: 45,70% de participació – 2028 sí / 70 no / 42 blanc / 40 altres
El batlle de Moià i president del Consorci del Moianès, Dionís Guiteras, ha reclamat al govern català que ara compleixi i enllesteixi l'avantprojecte de llei de creació de la comarca tan aviat com sigui possible. Així mateix, ha dit que el territori havia actuat envers la consulta 'amb il·lusió, ganes i optimisme'. Guiteras ha fet aquestes declaracions després del recompte de vots, acompanyat de la resta de batlles del Moianès.

dimecres, 18 de març del 2015

Marta Rovira: 'Oi que el procés continua endavant?'; Mas: 'Oi que no en té cap dubte?'

Dimecres  18.03.2015  12:08

Marta Rovira: 'Oi que el procés continua endavant?'; Mas: 'Oi que no en té cap dubte?'

La secretària general d'ERC i el president de la Generalitat escenifiquen el compromís amb l'avenç del procés d'independència al parlament

VilawebEl president Artur Mas i la secretària general d'ERC Marta Rovira han escenificat el compromís de les dues forces polítiques principals amb la continuïtat del procés d'independència. En la sessió de control al parlament, Rovira ha fet una pregunta molt simple al president: 'Oi que el procés continua endavant?' Mas li ha respost també amb molta simplicitat: 'Senyora Rovira, oi que no en té cap dubte?' En el torn de rèplica, Rovira ha anat més enllà en la seva exposició assenyalant els motius més importants del seu compromís amb la independència de Catalunya.
Mas ha contestat: 'En tots els terrenys que vostè ha esmentat, s'hi està treballant des de la constitució d'aquest parlament el 2012. No hem deixat de treballar per aquest objectiu. El govern no ha dubtat mai que aquest era el full de ruta. Que cal continuar comptant vots. Cal fer tot el que calgui per poder fer el pas endavant si els ciutadans ho decideixen el 27 de setembre.'
Marta Rovira havia demanat a Mas si creia que el procés continua endavant, com pensen els republicans, 'malgrat interessos variats d'origen incert o una certa gastronomia demoscòpica que intenta obstaculitzar el que es va dir el 9-N, que hi ha una majoria a favor de la independència'. La prova d'això és el 27-S, ha remarcat, els experts que proposa ERC per col·laborar amb el govern i el preacord sobre el full de ruta.

El president de la Generalitat ha reivindicat la feina del govern des de principis de legislatura per tirar endavant amb el procés, treballant 'intensament' de de fa més de dos anys, i fins i tot avançant de nou eleccions perquè els ciutadans es puguin pronunciar sobre el seu futur. 'No hi ha gaires governs que se l'hagin jugat tant, i aquest govern se l'està jugant', ha defensat.

diumenge, 15 de març del 2015

‘Catalán por un día’ , per MARTA ROJALS

OPINIÓ

‘Catalán por un día’


-Què, nen, us voleu vendre el bar, per comprar un pis?
-Què és aquest paper, Conxita?
-Us l’han deixat a la porta: “ Vendo ático en esta zona, tres habitaciones, cocina nananà...” Dos-cents mil euros? Cordills! “...nananà, abstenerse agencias ”.
-“ Abstenerse agencias ”, va dir l’agencia!
-Amb aquesta lletrota vols dir que deuen ser gaire de fiar?
-Ho fan així cutrot per fingir que són particulars. Particulars amb un àtic però sense impressora, és que és de ser inútils!
-Jo ja no entenc res, fill: abans la propaganda la feien amb lletra d’impremta, maca, per a fer bona impressió, i ara, té: els rengles torts, el bolígrafo gruixut, escrit de qualsevol manerota...
- Y en castellano, para que lo entienda todo el mundo! Que si no, t’expulsen del consolat a Brussel·les com un empestat.
-Què hi passa, a Brussel·les?
-Ah, no ho sap? Doncs tingui el diari, aquí. Mentrestant li faig el cafè.
-I posa’m una pasta de full! Això, és, nen?: “Els europarlamentaris denuncien a Brussel·les la discriminació lingüística d’un català al consolat espanyol”.
-No li van voler tramitar un paper en català per a un judici d’aquí i quan protesta va i li engeguen un segurata perquè el foti al carrer. Què li sembla? No ens volen donar servei a l’estranger amb els nostres impostos, i tampoc no volen que hi muntem delegacions amb els nostres calés. Tot molt normal! Potser sí que acabarem vagant per l’espai sideral: buscant un collons de consolat on ens tractin com a persones!
-De full, la volia, la pasta. Però és igual, aquesta també m’està bé.
-Perdoni, Conxita... És que a tots aquests els haurien de fer un Albert Rivera com a mínim una vegada a la vida, hòstia.
-Ara sí que no sé què dius... Vigilaaa, que et cauen tots els fulls a terra!
-No, no, no, ja ho recullo jo, llegeixi aquí!
-Aquí?: “El delegat del govern espanyol a Andalusia ha dit que no vol que la seva terra sigui governada «des de Catalunya» per un polític que es diu «Albert»”.
-I això ho diu per guanyar vots, eh?, no perquè el denunciïn a SOS Racisme! La xenofòbia ja no és tan xupiciutadana quan va contra tu, eh, Rivera? Què se sent, quan els col·legues fatxes et diuen “Ciudatans” per estigmatitzar-te, eh? Per dir-te: eh, tu molt anar dient que ets espanyol però la tara de ser català no te la perdonarem mai. Què se sent, eh? Si se li va escapar un tuit en català i el van linxar! Un tuit! Catalán por un día! Que valent, el tio! Cada dia, et voldria veure jo, en català, demanant un cafè amb llet a la Rambla!
-Va, va, deixa, que aquesta fusta no t’ha fet res.
-Hòstia, això d’aquí dalt és una esquerda?
-Oh i tant! De cap a cap de la lleixa, que va.
-No m’hi havia fixat mai... Això és el pes de les ampolles! Nosaltres vinga anar-n’hi posant, anar-n’hi posant, sense pensar que la fusta té un límit... L’hi hauré de dir al jefe, que no ens trobem un dia amb un barret d’Anís del Mono.
-Ai, sort que te n’has adonat, fill!
-Més val tard que d’un cop al cap!
-Mira, això mateix li podries dir al Riviera : tant anar carregant i carregant, ja pots donar gràcies que sense voler has vist l’esquerda. Per tu faràs!


Pere Pugès: 'L'ANC ha de pensar en la independència, no pas si molesta els partits'

Dimecres  11.03.2015  06:00
Autor/s: Pere Cardús i Cardellach

Pere Pugès: 'L'ANC ha de pensar en la independència, no pas si molesta els partits'

Entrevista a un dels fundadors de l'ANC, responsable de relacions polítiques del secretariat de l’entitat

VilawebEl secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va aprovar la setmana passada una proposta de full de ruta cap a la independència que inclou la possibilitat d'impulsar una candidatura unitària i transversal des de la societat civil si els partits no es posen d'acord sobre el 27-S. Aquesta possibilitat ha aixecat controvèrsia i els partits s'han afanyat a defensar cadascun la seva posició. En aquesta entrevista, Pere Pugès, un dels quatre fundadors de l'ANC i responsable de relacions polítiques des del primer moment, explica per què l'entitat defensa una candidatura unitària després d'haver-se enterrat aquest debat en el pacte Mas-Junqueras del 14 de gener. Pugès diu que ha arribat l'hora de parlar clar i dir les coses pel seu nom. No es mossega la llengua: 'L'error el va cometre ERC amb la conferència de Junqueras. Però també Mas per no haver pactat prèviament una proposta tan important.' Pugès explica també les batalles que es viuen dins l'Assemblea arran de la pugna entre els partits.
—L'ANC torna a parlar de la necessitat d'una candidatura unitària?
—En el full de ruta de l'any passat i en els documents fundacionals, la proposta d'una candidatura unitària sempre ha format part de l'ADN de l'Assemblea. Perquè sempre ho hem fet tot des de la unitat i la transversalitat. Sempre hem entès que, si arribava el moment de fer unes plebiscitàries, caldria fer-ho amb una candidatura unitària. Tan unitària i transversal com fos possible. Això no vol dir una candidatura única. La major part de gent de l'ANC som conscients que a la CUP i als sectors antisistema no els podem demanar que rebaixin les seves propostes i es dilueixin dins una candidatura amb Unió, Convergència, Esquerra o Iniciativa. Per molt que sembli un debat tancat, els partits tradicionals del sistema tenen l'obligació de pensar què convé més al país. Especialment en la situació actual.

—I què demaneu als partits?
—Adrecem un missatge als partits: 'Escolteu, seiem, parlem, pactem. Mirem si ens podem posar d'acord en el full de ruta i en la fórmula per a convertir les eleccions en plebiscitàries.' A mi em costaria molt d'entendre que després d'unes reunions en què es posen d'acord la societat civil i aquests partits sobre què cal fer, es facin llistes separades. Ingènuament, hom s'ha de preguntar per què es faran llistes separades. Queda clar que aquella història de sumar més gent amb llistes separades ha quedat desmentida per les enquestes. Ens diuen clarament que l'atomització de l'oferta electoral pot portar-nos a no aconseguir la majoria necessària. Potser en unes eleccions al març hauria valgut, però en la situació actual i amb vista al setembre és evident que no és bona.

—Què us diu la gent de base de l'ANC?
—Tots estem d'acord que sense la societat civil empenyent el procés no seríem on som. I sabem que l'ANC és l'eix vertebrador de la societat civil independentista. Sortosament, hi ha moltes més organitzacions. Anant pel territori i parlant amb la gent de l'ANC que no és de partits t'adones que ningú no entendria haver-se de posar a fer campanya pels partits. Els partits han de fer-se la pregunta de què representaria tenir una bona part de l'ANC desmotivada, si no desmobilitzada. A mi, ho confesso, treballar per unes eleccions en clau partidista no em motiva de la manera com em motivaria una llista unitària.

—Però es pot fer una campanya de joc net entre els independentistes…
—Tinc molt clar —perquè tinc una edat i n'he vistes de tots colors— que en les eleccions en clau de partit, encara que hi hagi elements comuns, s'acaben destacant els elements diferenciadors. Si no, com demanen els partits a la gent que els votin a ells i no als altres? Es comença amb tota la bona intenció del món, però el bon ambient s'acaba l'endemà del primer dia. A la campanya, si van separats, els partits faran això que ja fan ara: buscar les diferències sempre que puguin. I encara ho faran amb més intensitat com més ens acostem al 27 de setembre. Això em preocupa. I preocupa la majoria de la gent, que no s'integra en partits polítics.

—Mas i Junqueras, amb la mediació de l'ANC, Òmnium i l'AMI, van tancar aquest debat el 14 de gener. Van pactar que es farien les eleccions al setembre en canvi de fer llistes separades…
—Ja ho dieu bé: en canvi. Uns acceptaven que les eleccions no es fessin al març i els altres acceptaven que es farien en clau partidista. Jo crec que va anar així. A la reunió jo no hi era. Però Carme Forcadell ens va explicar que era imprescindible arribar a aquell acord perquè el procés estava a la corda fluixa. Calia aturar la degradació del procés. El 16 de gener vam fer una reunió del secretariat i vam entendre que allò era el punt de partida necessari per a tornar a recompondre la situació, però en cap cas era un punt final.

—No penseu que la pilota és ara a la teulada dels partits?
—Hem fet confiança en els partits quan ha calgut. Però quan diem que són la baula feble del procés és perquè n'hi ha proves més que evidents. El 9-N va arribar a perillar pels enfrontaments entre els partits. La data i la pregunta, fins que no es van acordar, van costar molt i tampoc no van acabar de satisfer ningú. Quan el procés ha estat en mans dels partits, tots hem tremolat. I ara estem en aquesta mateixa situació. Val més que comencem a dir-ho en veu alta; perquè anar fent la viu-viu és no voler veure-hi més enllà del 27-S.
—Patiu per l'endemà?
—Tal com anem ara arribarem al 27-S, segur. Però el 28-S pot ser un desastre. No podem deixar passar el temps per veure què passa. Ens hi juguem massa. N'hem de parlar ara que encara hi som a temps. L'ANC no pot permetre que aquest debat quedi en cercles tancats. Aquest debat és del país. És de la gent que empeny des del carrer cada dia per aconseguir una Catalunya independent. Tothom ha de poder opinar si vol candidatures de partits i si pensa que això servirà per a aconseguir els objectius.

—Per tant, la voluntat de l'ANC és que parli la gent si es complica la situació?
—Amb la voluntat que les eleccions siguin realment plebiscitàries i ens portin cap a la independència, l'ANC pensa en la possibilitat de convocar una consulta que serveixi per a expressar com volem que continuï el procés. A qui ha de fer por això? A mi me'n pot fer perquè voldrà dir que hi ha hagut problemes greus per l'entesa entre partits. Hi insisteixo: l'entesa de veritat va més enllà de posar-se d'acord en el full de ruta.

—Quina és l'entesa de veritat?
—És com garantim que les eleccions siguin realment plebiscitàries i com garantim la majoria absoluta de diputats.

—I penseu que tan sols és possible amb la llista unitària?
—No. Dic que jo ho veig possible tan sols així. Però puc no tenir raó. És el que sento dir a molta gent. Curiosament, a molta gent també dels partits. Però diuen: 'Això ho heu de fer els de l'ANC perquè, si ho fem des de dins, som malvistos.'

—De tots els partits?
—Sí, sí, sí… Hi ha una cosa que ha canviat des del 9-N. Abans de les eleccions europees hi havia enquestes que ens indicaven que anant junts es podia aconseguir més del 50% dels vots. Jo no vull preguntar-me ara per culpa de qui no es va fer. A les europees, per primera vegada des dels anys trenta, ERC va aconseguir quedar en primera posició. Però després del 9-N totes les enquestes indiquen que Esquerra ja no té aquest avantatge. I això fa que Convergència se senti còmoda perquè continuaran essent els primers. Però a mi no em preocupa gens qui serà el primer. Em preocupa que la suma no sigui suficient. I queda clar que quan dos van dividits, hi perden tots. I perdent-hi ells, hi perdem tots els qui hem empès aquest procés. Per això tenim el dret de dir que no ens agrada aquesta situació. Volem que es parli obertament i se'ns expliqui per què s'han de fer candidatures separades. Hi insisteixo: que la CUP vagi separada ho trobo intel·ligent per al procés.

—Iniciativa ja s'ha despenjat.
—Potser ja s'ha definit. Dic 'potser' perquè em nego a creure en el suïcidi polític d'un partit en què el seu predecessor ja va cometre el mateix error a principi dels anys vuitanta. Que algú no sàpiga llegir la seva història és gravíssim. I tenen tot el dret de suïcidar-se. Però hi ha un sector a Iniciativa —que no és petit— que pot ajudar a sumar en aquesta iniciativa unitària, potent i nascuda de la societat civil. No en tinc cap dubte. Aquest procés tesa la situació dins dels partits. Primer van ser els socialistes. I, segons les enquestes, pagaran els seus errors. Amb ICV, passarà això mateix. El trasbals que crea en els partits que vivien acomodats en la indefinició és molt gran.

—Aquesta tensió dels partits també ha trasbalsat l'ANC?
—A VilaWeb vau publicar un article que ho explicava. S'hi feia un dibuix de tres grups dins del secretariat que em va semblar força encertat. Potser no comparteixo les denominacions que es donaven als tres grups: gent amb carnet, els refractaris a la brega política i els intrèpids. Però és cert que hi ha gent que actua d'acord amb allò que ells creuen que interessa als seus partits. És un grup molt petit. Ho dic així perquè tinc clar que no hi ha directrius de partit per a actuar dins l'ANC. Tenim uns partits tan febles que són incapaços d'enviar instruccions als seus militants perquè actuïn dins l'entitat. És més allò de voler fer mèrits. És a dir, posar-se medalles davant la direcció del partit dient: 'Veieu? He ajudat el partit.' Sóc responsable de les relacions polítiques de l'ANC des del primer dia. I he de dir que els partits, quan ens han volgut dir alguna cosa, ens l'han dita a la cara. No tenen necessitat de fer maniobres. La seva capacitat d'influència dins l'ANC és mínima.

—Hi ha també un grup que demana de fer feina de carrer i no entrar en el terreny dels partits.
—Bé, hi ha un sector conservador de les essències de l'ANC que defensa de mantenir l'entitat fora del perill. Essent com sóc un dels quatre fundadors de l'Assemblea, he de dir que posar en risc l'entitat no tan sols no em preocupa sinó que penso que el dia que deixem de fer-ho deixarem de complir la nostra funció. No cal posar-la en risc perquè sí. L'ANC ha de fer allò que calgui per arribar a la independència. Si fent això la posem en risc, no ens ho hem ni de pensar. És un instrument. Que direm coses que molestaran els partits? És clar que sí. Quin és el problema? La nostra obligació és pensar en la independència i no en allò que pugui molestar els partits. Aquest és el gran debat intern a l'Assemblea. Hem de tenir una certa submissió als partits o hem de mantenir un perfil propi? Diem que l'ANC ha de recuperar el lideratge i no deixar el procés en mans dels partits. Però recuperar el lideratge té unes conseqüències. D'entrada, parlar clar quan calgui.

—L'ANC es troba dividida en dos sectors?
—No! No n'hi ha cap, de divisió. Al secretariat de la setmana passada, quan vam votar el full de ruta i la ponència política hi va haver un vot en contra en una votació i set en una altra. I era una reunió amb més de cinquanta membres del secretariat. No hi ha divisió. És normal que hi hagi gent que no estigui d'acord amb la gran majoria. Però no es pot parlar de divisió quan la votació és d'un o set de cinquanta. Hi ha matisos, com en totes les organitzacions.

—He d'aclarir un dubte. L'ANC es proposa de presentar-se a les eleccions, tal com s'ha publicat?
—És radicalment diferent. Al debat del full de ruta hi havia una esmena que proposava que l'ANC es presentés a les eleccions. La defensava una persona que sempre que pot en parla. Però la va retirar quan va veure que tan sols hi votaria a favor ell mateix. Fora d'aquesta persona, això no ho ha defensat mai ningú dins l'ANC. El full de ruta diu que en una situació límit, sense acord entre els partits per a convertir les eleccions en plebiscitàries, l'ANC faria un procés de consulta per saber si s'ha d'impulsar una candidatura unitària des de la societat civil amb els partits.

—En cap cas seria una candidatura per a competir amb els partits?
—De cap manera! Per molt que els partits siguin la baula feble del procés, no són contraris al procés. Però cal que aparquin els interessos de partit uns quants dies o uns mesos per prioritzar allò que els uneix i anar junts. Seria la millor manera de capgirar la tendència que s'ha enquistat de pensar que el procés es desinfla i que va a la baixa. Passa que el procés es va 'partiditzant'. I això vol dir que els partits veuen la necessitat de definir-se i d'implicar-s'hi cada vegada més. Ara cal que s'adonin que la millor manera de protegir el partit en aquest context de canvi és fent pinya i anant cap a la desconnexió d'Espanya amb la fortalesa necessària.

—Per què creieu que hem arribat a la situació actual?
—El problema de tot això no neix el 9-N. L'endemà de la consulta l'eufòria del país era molt gran. Aleshores tots vèiem que calia prémer l'accelerador. Les eleccions el mes de març eren possibles i necessàries. Quan vam anar a la conferència del president Mas, en vam sortir contents perquè vam veure que havia presentat allò que ja dèiem al full de ruta de l'ANC. 'El president s'ha llegit el nostre full de ruta i l'ha desenvolupat', vam exclamar. Només faltava que el cap de l'oposició, partint de la proposta del president i dels aspectes que havia deixat oberts, expliqués la seva manera d'enriquir-la i fer-la seva. Vam ser ingenus. Carme Forcadell ho ha dit més d'una vegada. Vam deixar-ho en mans dels partits i ara veiem que va ser un error.

—Però sembla que doneu tota la culpa a Junqueras.
—L'error el va cometre ERC amb la conferència de Junqueras. Però també el va cometre el president Mas —i ho hem de poder dir obertament— quan no va pactar prèviament una proposta tan important com la que va fer. Amb tot, la proposta que va fer el president era la que hi havia al full de ruta de l'ANC. Ell va entendre que allò que proposava l'ANC era el que convenia al país. Però també comet errors. La unitat calia bastir-la abans de fer les propostes públiques. Ara, la reacció d'Esquerra va ser excessivament partidista i un pèl infantil. Calia més altura de mires i no en van tenir.

—I el procés va entrar a l'UCI…
—Aquí és quan el procés va començar a grinyolar de debò. I això ens va desorientar. El 14 de gener tan sols s'explica per la necessitat d'aturar la degradació del procés. A partir d'aquell dia, tornem on hem estat sempre: unitat, unitat i unitat. El full de ruta deia que calia una candidatura independentista unitària i transversal amb forta presència de la societat civil. I aquesta continua essent la millor opció. Si algú demostra que hi ha una opció que encara és millor, estarem encantats d'escoltar-la. Però això enca

dissabte, 14 de març del 2015

Calella es proclama capital de la sardana



Actualitzat el 14/03/2015

Calella es proclama capital de la sardana

La ciutat de l'Alt Maresme comença les activitats amb propostes d'alt nivell musical

Avui al Far de Calella se celebra el tret de sortida que il·luminarà més d'una cinquantena d'actes que posaran el focus en l'emblema de la dansa nacional i la música de cobla, amb una atenció especial al vessant més contemporani dels seus músics. Hi destaca la participació de Joan Díaz, que dirigirà aquesta nit l'espectacle Paraules d'amor amb una big band amb aquests músics de cobla i els cantants Laura SimóXavi Casellas i Gemma Brié, i demà al migdia el músic i compositor Francesc Cassú dirigirà la Cobla Capital de la Sardana, creada per a l'ocasió amb músics provinents de les millors cobles del país. Els dos espectacles es recullen en un doble CD més DVD, amb un treball audiovisual d'Eloi Aymerich que presentaran aquest matí.



La sardana a Calella li és pròxima des de temps immemorials, ja que s'hi celebra amb el 88è Aplec sardanístic, el més antic de tot Catalunya, però la Capitalitat de la sardana es fixa sobretot en les propostes més innovadores dels músics d'aquest gènere. Tant és així, que s'ha creat una cobla pròpia amb músics d'alt nivell i s'ha editat un doble CD i DVD, entre altres produccions.

El director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura, Lluís Puig, i l'honorable conseller Ferran Mascarell van destacar en roda de premsa dimarts passat que la sardana és un "moviment molt potent", ben viu, i ho van defensar amb dades: 28.500 títols editats, 150 estrenes cada any, una vintena de CD editats, una facturació de 4.000.000 euros anuals invertits en contractació i una nòmina històrica de 3.000 compositors de sardanes.

L'acte solemne de la proclamació té lloc avui al Far de Calella a les 11 h, amb la lectura del pregó a càrrec del doctor Carles Cordón (Professor a l'hospital Mount Sinai de Nova York i aficionat a la sardana) i presidit per l'il·lustríssima alcaldessa de Calella, Montserrat Candini. Però la capitalitat té un component popular, com ho va tenir Calella quan va ser ciutat gegantera. Avui es proclama capital de la sardana, una iniciativa que arriba a la tercera edició, després de prendre el relleu a Barcelona i fins que el cedeixi a la ciutat de Mollerussa el 2016. 

divendres, 13 de març del 2015

Acord entre CDC, ERC, EUiA, MES i entitats sobiranistes pel full de ruta

13/03/2015
Plebiscitàries

Acord entre CDC, ERC, EUiA, MES i entitats sobiranistes pel full de ruta

Redacten un document amb els quatre passos a seguir després del 27-S, que esperen que rubriquin també la CUP i UDC

Nerea Rodríguez
El Singular
CDC, ERC, EUiA, MES, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium i l’Associació de Municipis per la Independència han arribat avui a un preacord pel full de ruta sobiranista. Els dos partits i les entitats independentistes s’han reunit aquesta tarda i han redactat un document en el que han convingut que les eleccions del 27 de setembre “han de servir de mecanisme legal per a conèixer la voluntat del poble català sobre el seu futur polític”.

A més, han acordat que un cop realitzades les eleccions, i en el cas que les forces sobiranistes obtinguin la majoria parlamentària, el procés s’estructuri en quatre fases: Declaració solemne del Parlament de Catalunya de l’inici del procés que ha de dur a la constitució del nou Estat o República catalana; Iniciació del procés constituent; Desplegament dels mecanismes de transició nacional i de les estructures d’Estat; i culminació democràtica del procés per part del poble de Catalunya.

Així mateix, la Taula de les forces polítiques i socials per a l’Estat propi, s’ha marcat l’objectiu que a finals del mes de març, se signi el document amb la voluntat que sigui un punt de partida obert perquè s’hi puguin integrar altres forces polítiques i socials, com la CUP i UDC.

Consulta aquí el document del principi d'acord pel full de ruta sobiranista.



El dia que Gràcia es va fer independent, a escena

Dijous  12.03.2015  13:49
Autor/s: Gemma Aguilera

El dia que Gràcia es va fer independent, a escena

"Un espectacle sobre Gràcia fet amb la gent de Gràcia, un somni”. Així defineix l'obra de teatre El Rellotger de Gràcia Enric Sunyol, que durà a escena un muntatge amb la col·laboració d'un centenar d'actors i actrius que formen part de les entitats de cultura popular de Gràcia.

VilawebLa proposta, inspirada en la novel·la homònima de Joan Lafarga, és un gran experiment que es va posar en marxa fa cinc anys i que veurà la llum els dies 10, 11 i 12 d'abril al Teatre-Auditori Sala Montseny de Gràcia, dins dels actes de commemoració dels 150 anys del Campanar de Gràcia.
El Rellotger de Gràcia és una obra de gran format que compta amb 50 actors i actrius amb diàleg, 30 figurants i 70 integrants de les entitats de cultura popular: castellers, grallers, bastoners, geganters i capgrossos, dansaires, trabucaires, músics, orfeons, sardanistes i part dels components del grup que recrea anualment la Revolta de les Quintes a la Plaça de la Vila de Gràcia.

Les escenes oscil·len entre el passat -tot comença el dia que Gràcia es fa independent el 1850- i el present, en una història carregada de personatges reals com el rellotger del campanar Albert Billeter, però també de l’actualitat com el president dels Lluïsos, Oriol Hosta.

Aquest gran muntatge compta amb la participació del Casal Corpus Grup de Teatre, el Cercle de Gràcia, Helena Teatre i la formació Cor Amics de la Sarsuela, el Centre de Gràcia, Orfeó Gracienc, Lluïsos de Gràcia i la col·laboració de la resta d’entitats culturals i històriques de Gràcia: Geganters, Castellers de la Vila de Gràcia, Bastoners de Gràcia, Bastoners de Barcelona, Colla de Diables La Vella de Gràcia, Federació de Colles Sant Medir, Fundació Privada Festa Major i el Centre Artesà Tradicionàrius.

El Rellotger de Gràcia convida els espectadors a veure i viure en una Vila de Gràcia independent, la inauguració del seu Campanar ara fa 150 anys, la Revolta de les Quintes, l’estrena d'El Cant de la Senyera; la misèria i les esperances de la gent en aquells temps de monarquies i repúbliques, de conxorxes d’alguns militars, d’atemptats revolucionaris, de repressió, etc.

El desembre de 2014 van començar els actes de celebració del 150è aniversari de la presència a Gràcia del seu Campanar, un monument diferencial i únic a la ciutat de Barcelona, pel seu caràcter laic.

Més articles com aquest, fent clic aquí

Principi d'acord de la Taula de Partits pel full de ruta cap a la independència

Divendres  13.03.2015  19:08

Principi d'acord de la Taula de Partits pel full de ruta cap a la independència

Estableixen que s'emprengui el procés cap al nou estat si les forces sobiranistes guanyen el 27-S

Vilaweb
Els partit i entitats de la Taula de les forces polítiques i socials per a l'estat propi s'han reunit avui i han arribat a un principi d'acord en relació al full de ruta cap a la independència. Les bases de l'acord estableixen que, si les forces sobiranistes obtenen la majoria en les eleccions del 27-S, es farà una declaració solemne del parlament per a emprendre el procés cap a la constitució d'un nou estat i es desplegaran els mecanismes de transició nacional i de les estructures d'estat. 
L'acord l'han signat CDC, ERC, EUiA, Reagrupament, MES-Moviment d’Esquerres, Associació de Municipis per la Independència, Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.
Així, estructuren en quatre fases l'endemà del 27-S si guanya la independència: 
«1. Declaració solemne del Parlament de Catalunya de l’inici del procés que ens ha de dur a la constitució del nou Estat o República catalana.
2. Iniciació del procés constituent.
3. Desplegament dels mecanismes de transició nacional i de les estructures d’Estat.
4. Culminació democràtica del procés per part del poble de Catalunya.»
Estableix que les eleccions del 27 de setembre han de servir de mecanisme legal per a conèixer la voluntat del poble català sobre el seu futur polític. La Taula també s'ha marcat l'objectiu de signar el manifest a final d'aquest mes de març 'amb la voluntat que sigui un punt de partida obert perquè s’hi puguin integrar altres forces polítiques i socials'. 
Rull: 'L'acord dóna esperança'
El coordinador de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Josep Rull, s'ha mostrat molt content del resultat de la reunió. El 'principi d'acord' al que han arribat des de la taula de les forces polítiques i socials per a l'estat propi deixa als convergents 'realment contents' perquè, segons Rull, 'consolida una posició sólida i dóna confiança i esperança a la gent d'aquest país'.

diumenge, 8 de març del 2015

Desinflats? En parlem l'endemà del 27-S, per Jordi Palmer

OPINIÓ

Desinflats? En parlem l'endemà del 27-S

| ND 07/03/2015 a les 23:59h
 
Si algú va dir un cop que una mentida repetida mil vegades esdevé veritat, també algú altre va dir que un desig repetit mil vegades es transforma en realitat. Almenys aquest és l'únic argument plausible per entendre el mecanisme mental que porta a l'unionisme a repetir, els tres últims anys, que l'independentisme va de baixa. A algun dels seus ideòlegs li deuria semblar brillant la metàfora del suflé, aquest plat que si no es cuina amb precisió es desinfla en un tres i no res, i en un ostentació d'enginy van decidir insistir sistemàticament que el sobiranisme no és més que un suflé i que com a tal, es desinflarà fatalment.

I així estem, el sobiranisme porta tres anys desinflant-se i resulta que com més va, més capacitat de mobilització demostra. Potser es tracta d'un estrany fenomen de desinflament invers, perquè està clar que, amb números a la mà, l'independentisme ha crescut del 2012 ençà malgrat els somnis humits del govern espanyol. Fins i tot l'entitat unionista Societat Civil Catalana va desmentir el ministre espanyol de l'Interior i va avalar amb el seu recompte que a la Via Catalana hi havia just el doble de gent que havia calculat Jorge Fernández Díaz. I no deixem de banda tampoc que, en ple desinflament del 9-N, 1,9 milions de ciutadans es van significar clarament per una Catalunya independent amb tots els ets i uts.

I segons sembla, l'independentisme segueix desinflant-se i arribarà al 27-S totalment buit. I n'hi ha que es feliciten per això perquè fan bona una teoria rocambolesca segons la qual, no només el pretés suflé sobiranista es desinfla, sinó que ho fa per errors propis i amb la total inacció dels que ara es freguen les mans. De cap de les maneres. El sobiranisme és més viu que mai, i si no ha assolit encara els seus objectius és per la contumaç oposició de l'Estat espanyol, que ha preferit fer costat a una mínima part de la societat catalana abans de preguntar a la majoria quin són els seus plans de futur. Ras i curt, l'unionisme s'ha desinflat elecció a elecció i mobilització a mobilització, i hores d'ara només aguanta gràcies a la respiració assistida que li atorguen els òrgans de poder polític i judicial amb seu a Madrid. Desinflats? Que menteixin tant com vulguin, en parlem l'endemà del 27-S.

Marxa d'homenatge als soldats catalans executats pels borbònics el 1714 a Osona

Marxa d'homenatge als soldats catalans executats pels borbònics el 1714 a Osona

L'ANC té la intenció de recuperar el format tradicional de la celebració de cara a l’any 2016

, Vic | ND 08/03/2015 a les 08:19h

La marxa de torxes en record als màrtirs de la Gleva. Foto: Adrià Costa
 
L'ANC del Voltreganès, a la comarca d'Osona, davant la no celebració enguany de la commemoració dels Fets de la Gleva, i amb la voluntat expressa de recuperar-la l’any 2016 en el seu format habitual, ha impulsat una marxa de torxes. “Un acte per mantenir viva l'essència d’aquesta celebració i homenatjar els patriotes que van donar la seva vida per defensar els drets i les llibertats dels catalans”, diu l’entitat.

La marxa ha tingut lloc aquest dissabte, 7 de març, i hi han participat un centenar de persones. A l'acte hi havia Alfred Verdaguer, president d'Òmnium Osona, i Joan Turró, alcaldable de CiU a Sant Hipòlit de Voltregà. En el tram final de la celebració, al santuari de la Gleva, també hi ha assistit l'alcalde de les Masies de Voltregà, Sergi Vilamala, del PSC.

L’acte ha començat amb la lectura d’un primer manifest davant el monument commemoratiu de la plaça Anselm Clavé. Des d’aquí, ha sortit la marxa de torxes fins a la Gleva on s'ha llegit un segon manifest, s'ha fet una ofrena floral dins del santuari i el Cor de la Veu de Voltregà ha interpretat l'himne dels Segadors.

 
El Voltreganès recorda els màrtirs de la Gleva amb una marxa de torxes. Foto: Adrià Costa
Els Fets de la Gleva, un apunt històric

L'objectiu de la commemoració ha estat difondre un dels fets històrics que va tenir lloc en el context de la Guerra de Successió al Santuari de la Mare de Déu de la Gleva, que va ser escenari d'un episodi històric, fins fa poc mantingut en l'oblit.

La documentació recopilada per Òmnium explica que a principis de 1714 estaven reclutats prop de Sant Hipòlit uns 1.400 homes, per formar part de l'exèrcit català. L'objectiu d'aquest grup era auxiliar les tropes austriacistes de la ciutat de Barcelona, que rebien l'embat de les tropes franco-castellanes.

Les forces borbòniques, en assabentar-se de la mobilització, van decidir atacar-los. L'atac borbònic va arribar de la mà del comte de Montemar, mentre que els dirigents de l'exèrcit català a la plana de Vic van optar per enviar 300 homes a defensar l'estratègic santuari de La Gleva, davant l'arribada de les forces borbòniques.

El que volien els catalans era aturar l'atac dels enemics, mentre es demanava reforços al Marquès de Poal, màxim responsable de l'exèrcit català de l'interior. Després dels primers enfrontaments, el capità català Cararac va aconseguir atrinxerar-se amb 120 homes dins el santuari, aturant la primera ofensiva borbònica.

A partir d'aquest moment, es va iniciar un setge al santuari sense treva i els borbònics van aconseguir matar el capità. Amb la seva mort i la manca de direcció, es va pactar una rendició sota la condició que es respectés la vida de tots els homes que defensaven el santuari. Les tropes borbòniques, però, van trencar el pacte, i els 120 homes refugiats al temple van ser executats.

El dia següent, el Marquès de Poal va arribar amb els reforços, uns 4.000 homes, que no van ser a temps de socórrer els patriotes que van protagonitzar els Fets de la Gleva. Tanmateix, les morts no van ser en va perquè l'exèrcit català va poder fer retirar els borbons del Voltreganès.


 
La marxa de torxes passant davant d'un cotxe de la Guàrdia Civil. Foto: Adrià Costa

Galeries de fotos de la commemoració:
- 2015 (Adrià Costa)
- 2014 (Adrià Costa)
- 2014 (Joan Parera)
- 2013 (Xavier Sanfeliu)
- 2012 (Adrià Costa)
- 2012 (Zdzislaw Grygus)
- 2011 (Lurdes López)

dissabte, 7 de març del 2015

¿Qué es lo que más valoran los turistas que visitan Barcelona?

GRÁFICO

¿Qué es lo que más valoran los turistas que visitan Barcelona?

La oferta arquitectónica y cultural, las playas y el carácter de los barceloneses encabezan la lista

Barcelona | 07/03/2015 - 00:09h | LV : 07/03/2015 - 11:20h
¿Qué es lo que más valoran los turistas que visitan Barcelona?
Lo que más valoran los turistas que visitan Barcelona
 
Ismael Nafría
Ismael Nafría | Sigue a este autor en Twitter
Barcelona Director de Innovación Digital de Grupo Godó

Un notable alto: 8,42. Esta es la nota media que los turistas que visitan Barcelona le ponen a la ciudad, según datos ofrecidos por Turisme de Barcelona correspondientes a la memoria oficial del año 2013.
La oferta arquitectónica de la capital catalana obtiene la nota más alta en las encuestas realizadas entre los turistas, con 9,21 puntos sobre un máximo de 10.
El segundo aspecto más valorado es la oferta cultural, con una nota de 8,82 puntos. Las playas de Barcelona también quedan muy bien situadas en el ranking, con un 8,75, solo cuatro décimas mejor que el carácter de los habitantes de la ciudad, que logra una puntuación de 8,71 puntos.
El siguiente gráfico muestra el listado completo de elementos analizados con su correspondiente nota.




Las diez atracciones turísticas más visitadas de Barcelona

GRÁFICO

Las diez atracciones turísticas más visitadas de Barcelona

  Pablo González

La Sagrada Família encabeza la lista con más de 3 millones de visitantes cada año

Vida | 06/03/2015 - 17:36h | LV: 06/03/2015 - 17:50h
 
Ismael Nafría
Ismael Nafría | Sigue a este autor en Twitter
Barcelona Director de Innovación Digital de Grupo Godó

La Basílica de la Sagrada Familia es, con diferencia, el principal atractivo de la ciudad de Barcelona. Así lo demuestra el número de visitantes que recibe cada año, una cifra que casi dobla la del segundo lugar más visitado, el Aquàrium.
Según datos de Turisme de Barcelona, la Sagrada Família fue visitada por 3.176.970 personas durante el año 2013, mientras que el Aquàrium recibió la visita de 1.718.380 personas ese mismo año.
La tercera posición en el ranking corresponde al Museu del FC Barcelona, que en el año 2013 recibió a 1.506.022 visitantes. El Poble Espanyol fue el cuarto lugar más visitado ese año, con 1.258.645 personas, mientras que el Castell de Montjuïc ocupó el quinto lugar con un total de 1.072.000 visitantes.
Los cinco siguientes puestos en la lista de las 10 principales atracciones turísticas de Barcelona son para el Parc Zoològic (1.070.104 visitantes), La Pedrera (944.509), el Museu Picasso (915.226), CosmoCaixa (716.877) y CaixaForum (686.151 visitantes).

Leer más: http://www.lavanguardia.com/vida/20150306/54428799778/las-diez-atracciones-turisticas-mas-visitadas-de-barcelona.html#ixzz3TixD5t1S
Síguenos en: https://twitter.com/@LaVanguardia | http://facebook.com/LaVanguardia

Herrera fa una crida a "refundar" Catalunya "sense CiU"

DE TITABULLIDA A BOTIFLER...

Herrera fa una crida a "refundar" Catalunya "sense CiU"

El coordinador nacional d'ICV confia a desallotjar Mas i Rajoy dels seus respectius governs a través de les urnes: "Els farem fora"

Herrera també s'ha referit a l'acord del govern espanyol per impugnar davant el Tribunal Constitucional (TC) la nova llei catalana d'acció exterior i la decisió de l'alt tribunal de laminar encara més les competències del Síndic de Greuges. Segons Herrera, "el TC és el braç que executa allò que pensa malauradament el PP". "El PP va en contra dels drets del país, de les llibertats individuals, dels drets socials. El que hem de fer combatre'ls, en tots els fronts, a Catalunya i a l'Estat", ha dit. Aquestes decisions, a més, "no faran ni que la Generalitat deixi de tenir acció exterior ni que el Síndic deixi de lluitar contra els maltractaments, es continuarà fent el que es feia".
Herrera s'ha mostrat convençut que el pròxim cicle electoral s'endurà per davant els governs d'Artur Mas i Mariano Rajoy: "Els farem fora". D'altra banda, Herrera ha reclamat un pla de rescat social per evitar que les dones no carreguin "sobre les seves espatlles" les retallades de l'estat del benestar.
Rebuig a considerar el 27-S com un plebiscit sobiranista
Pel que fa a la reunió d'aquest passat divendres del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Herrera ha celebrat que en el manifest unitari no s'identifiquessin les eleccions del 27 de setembre com unes plebiscitàries. Cap partit ni cap dirigent polític, ha dit, poden "fer veure" que unes eleccions serveixen per exercir el dret a decidir. "No es pot fer passar gat per llebre", ha assegurat Herrera, que ha reivindicat la "transversalitat" i la "pluralitat" de les entitats que formen part del Pacte.

Rajoy recorre al TC la llei d'Exteriors

Rajoy recorre al TC la llei d'Exteriors

Sol·licita a la justícia que en suspengui immediatament l'execució.Van donar-hi suport CiU, ERC, PSC i Iniciativa, i la CUP se'n va abstenir

| ND 06/03/2015 a les 13:06h


Amadeu Altafaj, representant permanent de la Generalitat davant la UE. Foto: Adrià Costa

El govern espanyol ha anunciat aquest divendres que ha decidit recórrer al Tribunal Constitucional (TC) la nova llei d'Acció Exterior de Catalunya i de relacions amb la Unió Europea, sol·licitant-ne així mateix la suspensió immediata. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que la llei vulnera els preceptes constitucionals que reserven a l'Estat la "competència exclusiva" en matèria de relacions internacionals.

El Parlament va aprovar el nombre de l'any passat la nova llei, que va comptar amb 100 vots favorables (CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA), 29 en contra (PPC i C’s) i 3 abstencions (CUP). El Consell de Garanties Estatutàries, a petició del PPC, va dictaminar per unanimitat que la llei s'ajustava a l'Estatut i la Constitució.

La llei té per objecte definir l'àmbit d'aplicació, les línies generals d'actuació, les estructures organitzatives i els mecanismes de planificació, participació, gestió i seguiment de l'acció exterior de Catalunya i de les relacions de la Generalitat amb la Unió Europea.

L'obertura de les delegacions de la Generalitat a Roma i Viena, així com el nomenament d'Amadeu Altafaj, excap de gabinet del comissari d'Afers Econòmics i Monetaris Olli Rehn, com a representant permanent de la Generalitat de Catalunya davant de la UE va enervar els ànims del ministeri espanyol d'Exteriors.

Herrera no entén la sortida de Raül Romeva d'ICV i se sent "dolgut" per la seva decisió

UN ALTRE QUE S'HO TE DE FER MIRAR...!!!

Herrera no entén la sortida de Raül Romeva d'ICV i se sent "dolgut" per la seva decisió

El coordinador nacional d'ICV, en una entrevista a 'El món a RAC1', assegura que es va assabentar de l'adéu de l'exeurodiputat ecosocialistes a través dels mitjans


El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a 'El món a RAC1' que "no entén" però "respecta" la decisió de Raül Romeva d'estripar el carnet ecosocialista. "Estic dolgut", ha apuntat Herrera, que ha apuntat que es va assabentar pels mitjans de comunicació de la seva sortida. "No em va trucar, em va avisar el cap de premsa del text que l'exeurodiputat havia penjat al seu blog. Jo li vaig trucar, no me'l va agafar i no vam parlar fins al dia següent", ha explicat Herrera. "No hem quedat, encara, i suposo que haurà de passar un cert temps", ha afegit.
"La incomprensió és arran dels avenços [en clau nacional] dels últims mesos", ha indicat el cap de files d'ICV, que ha volgut posar de manifest que el partit s'ha declarat federalista els últims deu anys. "Ara no descartem la independència", ha assenyalat sobre el nou full de ruta de la formació, que proposa una Catalunya que es converteixi en un estat lliure associat dins d'Espanya. "Som un partit tan plural com el país", ha defensat.
Herrera ha considerat que "no el sorprendria" que Romeva acabés presidint l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). "Ho podríem haver parlat", ha defensat el coordinador nacional d'ICV, que ha aprofitat per definir el líder de Ciutadans, Albert Rivera, com la "marca blanca de la casta".

Sempre Ovidi Montllor

Sempre Ovidi Montllor

Vint anys després de la mort del cantautor d’Alcoi, l’esperit crític de la seva crònica del trànsit del franquisme a la democràcia és més vigent que mai

 “Jo parle del meu temps”, cantava Ovidi Montllor a Autocrítica i crítica, una de les cançons del disc Bon vent... i barca nova! (1979). El seu temps, si més no el que va reflectir en el seu cançoner, és el del final de la dictadura i el de la Transició, el de la lluita, l’esperança i el desencant. Però el que va explicar a plena veu ressona amb més vigència que mai. Ovidi Montllor va morir el 10 de març del 1995, i vint anys després la seva obra, també la seva vida, és un mirall per interpretar aquest present que fa olor de canvi, però que encara no se sap si serà perfum o ferum. “L’obra de l’Ovidi com a cantant va del 1968 al 1980, una època que podem definir com un procés constituent cap a una nova realitat, i això és el que està passant ara”, diu el cantautor de Xàtiva Feliu Ventura, que al gener va posar en marxa la iniciativa Celebrem Ovidi Montllor, amb l’objectiu que qui vulgui organitzi el seu homenatge sense esperar res de les institucions.
“Les cançons de l’Ovidi són útils per radiografiar aquella època, i al mateix temps serveixen per advertir sobre possibles paranys i enganys. Alerten, des de la poesia, perquè aquest procés constituent cap a una realitat nova que s’està construint ara no acabi com l’altre”, afegeix Ventura. Toti Soler, company durant tants anys del cantautor d’Alcoi, recorda que “el que deia l’Ovidi fa quaranta anys és vàlid per ara, i ho serà d’aquí quaranta anys si les coses no canvien”. El diputat David Fernàndez, que participa en l’espectacle Ovidi³. Un temps. Una estima. Una idea, completa el retrat: “Les va veure venir de lluny i ho va clavar lampedusianament a Encara nois, encara -una cançó del disc De manars i garrotades (1977)-: «No rigues massa de pressa, que se’t pot glaçar el riure. / Atenció a la jugada, que ens pot ploure altra vegada»”.
Tan important era el que deia com des d’on ho deia. “Sóc alcoià”, cantava Montllor. “I canto en català perquè a Alcoi aquesta és la llengua dels obrers”, exclamava aquest fill d’un teixidor a qui el pare sovint li deia: “Primer aprèn i després imposa els teus drets, que tindràs més força”, tal com recollia Núria Cadenes a L’Ovidi, la biografia que va publicar 3i4 el 2002. Obrer de la paraula format en tota mena d’oficis i enganxat a la lectura des de ben petit, va devorar poemes de Salvat-Papasseit, poeta del poble com ell. Home de poble que un dia va anar a Barcelona per guanyar-se la vida i alhora fer d’actor, cantava sobre fàbriques, llauradors i derrotes perquè les coneixia de primera mà. “Era un home directe, potser perquè venia d’una vida dura. I això es notava en les seves cançons, que transmetien un sentiment de lluita, de força, de veritat”, recorda Marina Rossell.
Aquest mateix combat ressona en músics de generacions posteriors, fins i tot quan l’estètica musical no hi té res a veure. “L’Ovidi ha sigut el més punk que hem tingut”, diu Miqui Puig. Ben mirat, la indignació de classe de L’Odi Social a Que pagui Pujol (1986) no està tan lluny del desafiament que el d’Alcoi va projectar des dels budells de la classe subalterna a Va com va, el 1974: “Va com vull. Com volem”. Segurament, on la influència de l’esperit crític d’Ovidi Montllor és més transparent és en els músics del País Valencià, en cantautors com Miquel Gil, Feliu Ventura i Pau Alabajos, i també en grups com Obrint Pas, Orxata, Arthur Caravan i Senior i el Cor Brutal, models estètics que no tenen res a veure amb la cançó però que porten la rebel·lia a la pell.
Bandejat per la Transició
Reivindicar l’Ovidi el 2015 és també assumir tot el càstig que va rebre. El que avui anomenen la cultura de la Transició va arraconar l’Ovidi cantautor. Continuava sent una fera massa ferotge. “No encaixa de cap manera en el relat ficcionat d’una Transició mistificada. L’Ovidi despulla, descodifica, allibera i et planta el mirall de la realitat als nassos. Per això el van bandejar”, explica David Fernàndez. “La màquina sempre salva quatre figures amb l’excusa que no hi ha mercat per a tothom”, afegeix Feliu Ventura, i Montllor era massa incòmode. Hi van confluir diversos factors, però sobretot el que Ventura descriu com “una acció sofisticada de forces polítiques que van conquerir un estatus institucional a les eleccions municipals del 1979”, i que va transformar el que havia sigut una “hegemonia cultural impulsada des de baix en una hegemonia creada des de les institucions i les empreses”. L’Ovidi era mala peça en aquell teler.
Només cap al final de la seva vida, “quan van adonar-se que l’Ovidi s’acabava”, hi va haver un reconeixement institucional, fruit, segons Ventura, “d’una mena de mala consciència nacional”. Després, el silenci, fins que la integral discogràfica publicada el 2000 i el llibre de Núria Cadenas van reactivar el record. Tanmateix, el 2005 el PP valencià va considerar que deu anys no era prou temps per declarar un Any Ovidi Montllor. Tampoc ho ha cregut el 2015. A finals de febrer, Esquerra Unida va instar el govern valencià a fer-ho i a concedir-li, a títol pòstum, la distinció al mèrit cultural. L’argument del PP per rebutjar la proposta va ser que Montllor ja havia rebut l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana el 1994 i que darrere de la petició hi ha “la idea dels Països Catalans”.

VilaWeb és des del 1995 el principal diari electrònic dels Països Catalans.

VilaWeb és des del 1995 el principal diari electrònic dels Països Catalans. 

- Ací teniu la Portada de VilaWeb, actualitzada les 24 hores del dia amb totes les notícies del país i del món
VilaWeb in English és l'edició global del diari, en llengua anglesa
- Descarregueu-vos les apps per a iOS i Android i seguiu-nos des del vostre mòbil. També ho podeu fer usant el navegador del vostre aparell
- Seguiu-nos a Facebook i Twitter i estigueu-ne al corrent de tot el que fem i publiquem. Una forma ràpida de saber més sobre l'actualitat
- Doneu suport a VilaWeb fent-vos subscriptors voluntaris. Ens ajudareu a creixer i arribar a més lectors encara i també rebreu serveis especials i us relacionareu de forma directa amb la redacció
- A la Botiga de VilaWeb trobareu tot de productes relacionats amb la cultura, la comunicació i el país. També podeu venir-nos a visitar a la botiga física instal·lada a la redacció del diari a Barcelona.
- Totes les notícies de cultura les trobareu a Núvol.com

divendres, 6 de març del 2015

Les cues per entrar a la Sagrada Família es faran dins del temple a partir de l'estiu

Les cues per entrar a la Sagrada Família es faran dins del temple a partir de l'estiu

L'Ajuntament anuncia que crearà la figura de "l'agent cívic com a autoritat" per garantir el compliment de les ordenances, dins d'un paquet de mesures per reduir l'impacte del turisme


NÚRIA MARTÍNEZ Barcelona |

  A menys de tres mesos per unes eleccions municipals més incertes que mai marcades pel debat sobre el model turístic de Barcelona, el regidor de l'Eixample, Gerard Ardanuy, ha presentat aquest matí un paquet de mesures per reduir l'impacte del turisme a l'entorn de la Sagrada Família. Es tracta de la segona gran mesura relacionada amb la descongestió del turisme feta pel govern de Trias en l'entorn de la Sagrada Família, però la primera que implica el temple. L'estiu del 2012, l'Ajuntament va prohibir l'accés dels autocars turístics als voltants del temple i els va desviar a la plaça de la Hispanitat i a la plaça de Pablo Neruda. Està previst que les noves mesures es desenvolupin progressivament des d'ara fins a l'agost. 
Tot i que les propostes anunciades per Ardanuy aquest divendres s'emmarquen dins l'espai de diàleg que es va iniciar al mes de novembre amb els veïns, el portaveu de l'associació de veïns de la Sagrada Família, Joan Itxaso, ha negat que s'hagin pactat amb ells. "Les mesures són totalment insuficients", ha reivindicat.
Trasllat de les cues dins del temple
"Les cues tant d'entrada i sortida del temple com de venda d'entrades es faran a l'interior del recinte per reduir l'impacte que tenen a la via pública", ha anunciat aquest matí Ardanuy. Així, la junta constructora de la Sagrada Família s'ha compromès a traslladar les cues a l'interior del temple abans de l'agost. Ardanuy també ha explicat que s'apostarà per la venda 'online' d'entrades mitjançant la implantació d'una xarxa wifi a l'entorn de la Sagrada Família per facilitar-ne la compra. Actualment la venda 'online' arriba al 64% del total registrat.
A més a més, es canviaran les franges d'accés al temple per fer una entrada "més esglaonada", segons Ardanuy. Ara les entrades es fan cada hora, mentre que a partir d'ara es faran accessos cada 15 minuts.
Agents cívics com a "autoritats"
Com a mesura per pal·liar l'impacte del turisme i per fer complir les ordenances, l'Ajuntament crearà la figura d'agent cívic com a "autoritat". Tot i que no podran multar, els agents tindran una "relació molt estreta" amb la Guàrdia Urbana, segons Ardanuy. El regidor ha explicat que s'implantaran sis punts físics en què hi haurà agents cívics a l'entorn de la Sagrada Família partir del mes d'abril, però no ha volgut concretar la quantitat exacta d'agents. Aquesta mesura també s'implantarà en altres barris de la ciutat simultàniament. Tot i que no ha volgut explicar quina serà la funció concreta que farà aquesta nova autoritat, Ardanuy sí que ha explicat a grans trets que els agents "promouran el civisme, la convivència veïnal i el respecte a les ordenances".
Més inspeccions
Des de fa uns mesos, l'Ajuntament ha reforçat les inspeccions en terrasses i en botigues de souvenirs, entre altres. Els nous protocols d'actuació permeten actuar amb "més contundència", segons el regidor. La normativa contempla la prohibició d'obertura de nous establiments i marca en un 20% el màxim de superfície que les botigues amb llicència de basar poden destinar a la venda d'aquest tipus de productes. En els darrers mesos s'han precintat cinc establiments de venda de records. Actualment estan tancats, però si fan les reformes pertinents, podran tornar a obrir.
Solar de Lepant-Aragó, una zona verda
Una de les peticions que van fer els veïns a la primera sessió de la comissió de seguiment del consell de barri de la Sagrada Família era la conversió en zona verda del solar dels carrers Lepant i Aragó. Segons ha explicat Ardanuy aquest matí, l'espai s'urbanitzarà "provisionalment" com a zona verda. A partir d'ara s'inicia el procés per definir quina imatge haurà de tenir l'espai.

dijous, 5 de març del 2015

CiU, ERC, CUP i Geli aproven les esmenes de les estructures d'estat

Dimecres  04.03.2015  21:14
Autor/s: ACN

CiU, ERC, CUP i Geli aproven les esmenes de les estructures d'estat

CiU i ERC aproven el pressupost i la llei d'acompanyament · Geli s'absté i els altres partits hi voten en contra

VilawebEl parlament ha aprovat aquesta tarda el pressupost de la Generalitat d'enguany i la llei de mesures fiscals i financeres que l'acompanya. N'hi ha hagut prou amb els vots favorables de CiU i ERC per a validar tots dos projectes, malgrat l'oposició i el vot contrari del PSC, el PP, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP, i l'abstenció de la diputada no adscrita Marina Geli. Les esmenes que CiU i ERC han acabat transaccionant, i que introdueixen en la llei d'acompanyament les estructures d'estat que volen crear, també s'han acabat aprovant amb el vot de CiU, ERC, la CUP i Marina Geli, l'abstenció d'ICV-EUiA i el no de la resta de grups.
Durant el debat de la llei d'acompanyament, Lluís Salvadó (ERC) ha remarcat que el seu partit no proposava estructures autonòmiques, que s'emmarquessin en l'estatut, sinó estructures d'estat, que han de permetre la construcció de la futura república catalana: 'Som plenament conscients que això significa superar els marcs legals existents', ha dit. Salvadó ha recordat que encara quedava 'molta feina per fer'. També ha criticat els grups que diuen que les estructures d'estat són inconstitucionals, els mateixos que divendres 'anunciaven la fi del procés i del somni independentista' després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. Dies més tard, ha continuat, van acusar CiU i ERC d'enganyar el Consell. 'I no hem fet ni l'una cosa ni l'altra, perquè hem adaptat les esmenes al dictamen, i tampoc no hem aturat el procés', ha conclòs.
El diputat de CiU Roger Montañola ha assegurat que el seu grup no renunciava a les estructures d'estat, perquè les estructures que ara mateix operen a Catalunya s'han demostrat ineficaces a l'hora de resoldre els problemes dels catalans: 'Tot això no és un capritx de CiU i ERC, sinó una necessitat imperiosa de donar resposta als problemes de la nostra societat.' A parer de Muntanyola, el problema de tot plegat no és sinó el nom: el mot estat fa 'angúnia' a alguns grups.
La posició de Marina Geli
La diputada no adscrita Marina Geli s'ha abstingut en la llei d'acompanyament i s'ha mostrat crítica perquè segons ella el govern ha desaprofitat l'oportunitat de revisar, per exemple, els preus de les matrícules universitàries i postuniversitàries, el model de fiscalitat o els preceptes que modifiquen lleis diverses. En canvi, ha votat favorablement a les esmenes transaccionades de les estructures d'estat perquè creu que la constitució espanyola ha estat superada de facto: 'Tenim un model federal sense un estat federal', ha dit referint-se al sistema de salut català. Geli ha acabat citant Antonio Machado: 'Caminante no hay camino, se hace camino al andar.'
La CUP acaba donant suport a les esmenes
La CUP ha criticat l'executiu, que no vol 'ni veure ni escoltar' la realitat del país, a la qual 'gira la cara i l'esquena', segons la diputada Isabel Vallet. Segons la CUP, la llei d'acompanyament és una iniciativa legislativa 'encarcarada, injusta, ineficaç i espoliadora' que 'grava les classes populars' amb noves taxes i que obre la porta a privatitzacions. En canvi, no han volgut debatre sobre les estructures d'estat, que creuen que tot just són a les beceroles. Abans de votar a favor de les esmenes sobre les estructures d'estat, Vallet ha dit: 'Ni lliurarem la independència en canvi del socialisme, ni lliurarem el socialisme en canvi de la independència.'
ICV-EuiA s'absté en la votació de les estructures d'estat
ICV-EUiA creu que amb la llei d'acompanyament el govern 'apuntala el capitalisme d'amiguets' i reforça una fiscalitat 'poc justa i gens valenta', perquè, segons Joan Mena, implica 'excessives taxes i imposicions als més vulnerables' i 'blinda els privilegis dels més poderosos'. Segons ell, el projecte de llei de mesures fiscals eternitza el desequilibri territorial i oblida algunes comarques del país. Pel que fa a les esmenes sobre les estructures d'estat, el grup s'ha abstingut en la votació perquè les veuen 'poc creïbles'. Mena ha retret a CiU i ERC que liquidin les 'autèntiques' estructures d'estat, com ara l'educació, la sanitat o les polítiques socials. 'Diuen, diuen, diuen que construeixen estructures d'estat i en realitat es dediquen a vendre, vendre, vendre les poques que ja tenim, i ens deixen amb una mà al davant i una altra al darrere', ha ironitzat.
PPC, PSC i Ciutadans, contraris a les estructures d'estat
La socialista Alícia Romero ha criticat que CiU i ERC ja construeixin estructures d'estat abans que el poble de Catalunya decideixi si vol una Catalunya independent. 'Però si encara no hem votat. Saben el futur sis mesos abans?', ha preguntat Romero. També ha criticat la llei d'acompanyament per l'increment de taxes i pel fet d'incloure modificacions de moltes altres normatives.
El PP ha atacat les esmenes pactades per CiU i ERC sobre les estructures d'estat perquè 'tenen molt poc d'econòmic' i pretenen 'expropiar al més pur estil chavista', ha dit José Antonio Coto. 'S'imaginen Junqueras manant sobre seguretat nuclear? Quin perill!', ha ironitzat durant el debat parlamentari. Coto ha dit que CiU i ERC esgrimeixen una estratègia filibusterista. 'Sabien que el que feien era il·legal i no volien que se sabés', ha dit el diputat. I ha reclamat al portaveu econòmic d'ERC, Pere Aragonès, que dimiteixi: 'Per culpa seva, amb les esmenes il·legals, el pressupost s'ha paralitzat un mes, cosa que ha perjudicat molta gent', ha dit. A més a més, ha dit que el PP no permetria que els fessin 'estrangers dins d'Espanya'.
José Manuel Villegas, de Ciutadans, ha avisat CiU i ERC que 'crear un estat independent des d'una comunitat autònoma no és possible ni legal a Espanya, ni tampoc a França, Alemanya o cap altre país'. 'I si es vol fer, s'ha de fer d'acord amb la constitució i les lleis vigents, i per això s'ha de convèncer la majoria d'espanyols per canviar aquestes normes bàsiques. Si no, passen per alt la constitució i l'estat, i això, des d'un govern que és govern gràcies a la constitució resulta complicat', ha afegit. Villegas, però, ha celebrat que aquesta 'bogeria' tingui ja data final, el 27-S.