dimarts, 28 de juliol del 2015

ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA... (31). ARA SÍ QUE ÉS L'HORA, a 62 dies del 27S,a dos mesos dia per dia de les votacions, a una setmana justa del 3 d’agost quan el president Artur Mas signarà el decret que dissol el parlament i dóna el tret de sortida d’aquest procés electoral excepcional, que esperem i desitgem.

Articles del Víctor


21/27.07.15
ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA... (31). ARA SÍ QUE ÉS L'HORA, a 62 dies del 27S,a dos mesos dia per dia de les votacions, a una setmana justa del 3 d’agost quan el president Artur Mas signarà el decret que dissol el parlament i dóna el tret de sortida d’aquest procés electoral excepcional, que esperem i desitgem.
No volem ser una especie “ en vies d'extinció” i alhora “desprotegida”.
 Acabem el juliol amb unes calors a “go-go” que diuen no havien arribat mai a aquestes mesures en un mes de juliol i els científics vinculen l'onada de calor europea amb el canvi climàtic.Temperatures en molts graus superiors a dades històriques, amb la conclusió que l'escalfament global és el culpable d'aquesta calor sufocant i les temperatures de principis de juliol a Europa, principalment França, Alemanya i l'Estat espanyol.
Per altra banda resulta que la NASA ha descobert un planeta semblant a la Terra ( Un exoplaneta, en diuen, i es troba a la constel·lació Cygnus, a la que està a 1.400 anys llum de distància - una distància per no anar-hi cada cap setmana, si no tens els transportador d'Star Trek- segons la NASA, el Kepler-452b, nom com han batejat aquesta important troballa, és un 60% més gran que el diàmetre que la Terra i la seva òrbita és de 385 dies. Les semblances entre la seva estrella i el nostre sol, com que només la distancia és d'un 5% més que de la Terra del Sol, entre d'altre fan del Kepler-452b el millor candidat a la Terra 2.0.). Dic tot això, perquè l'especie humana, que som tan petitets, i vivim en un planeta segurament irrepetible, que segurament en uns 200 anys o menys n'hem fet unes destrosses pitjors que en 50.000 anys, i les que hi farem i no se pas si en sortirem. Però anem mirant coses més xiques, amb tot això de la perspectiva petita i estem nosaltres els catalans en mig del planeta Terra té una Àrea de superfície total de 510.072.000 km2, i uns 148.940.000 km2 de terra fixa. En comparació Catalunya té una Àrea de superfície total és de 32.114 km2, una petitesa en comparació de superfície total de terra fixa i a més ens ha agafat la dèria de lluitar per la independència, per què si no l' obtenim en un temps relativament curt, en passarà com el Planeta que com veiem, tenim moltes feines per arranjar-ho i nosaltres encara que petits, no volem ser una especie “ en vies d'extinció” i alhora “desprotegida” que ens acabi fent desaparèixer, engolits per una voràgine que ens vol aniquilar.
Vacances amb deures. 
 D'aquí quatre dies començaran oficialment les vacances d'agost - pels que les facin, com abans és feia en plena efervescencia industrial, sobretot.en les grans urbs del rovell de l'ou industrial- Doncs si, aquest será un mes de vacances d'aquelles amb deures o amb treball a casa, encara que no sigui físic, però si intel-lectual i emocional.
Els deures de l'agost.
Som a 62 dies del 27S, a dos mesos justos dia per dia de fer les votacions, a una setmana justa del 3 d’agost quan el president Artur Mas signarà el decret que dissol el Parlament i dóna el principi d’aquest procés electoral excepcional, que tambè tindrà un calendari electoral excepcional, ja que del 5 i el 15 d’agost els partits, entitats, associacions podran formar candidatures i/o coalicions una vegada comunicat a les juntes electorals corresponents. Les candidatures es presentaran del 19 i el 24 d’agost i el Diari Oficial de la Generalitat publicarà les llistes presentades el 26 d’agost, a partir d'aquí s’obre un període breu d’al·legacions i correcció d’errors i el 31 d’agost es proclamaran les candidatures i llistes definitives. El sorteig per a la formació de les meses electorals es farà entre el 29 d’agost i el 2 de setembre. Amb una campanya electoral que començarà l’11 de setembre i es tancarà el 25, i del 22 al 26 de setembre es prohibirà de difondre sondatges electorals.
 Es vol esquivar la impugnació del 27S.
Com que han sortit per activa i per passiva informació que el Govern del PP, tenia l'intenciò d' impugnar la convocatòria d'Eleccions del 27S, s'ha decidit que el decret de convocatòria serà ordinari per evitar algun recurs. Tots sabem que són uns comicis excepcionals però convocats per la via ordinària. És vol que tinguin un caràcter plebiscitari, però, cal assegurar-se que no hi ha cap escletxa legal a la qual el govern espanyol pugui agafar-se per presentar un recurs contra el decret de convocatòria, que toquem fusta, el president té de signar el 3 d'agost. Veieu quin agost amb deures...!!!
 Aquest dilluns (27J ) la Via Lliure ja té més de 55.935 persones.
Concretament amb menys d’una setmana s'han fet prop de 56.000 inscripcions segons l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a La Via Lliure - que de debò es diu: La Via Lliure cap a la República Catalana- amb la que és pretén omplir de colors la Meridiana l’Onze de Setembre pròxim , un trajecte que vol fer arribar fins al Parlament de manera simbòlica els diversos eixos de debat sobre el futur país.

Per cert, entre altres coses, avui s'ha presentat el nou model d'Administració tributària Catalana , i el President Mas n'ha dit això: “És l'intent de fer una Hisenda pròpia més seriós dels darrers tres segles” , i més endavant hom n'anirà parlant, tot anant cap a la independència...
Víctor Lluelles i Cardona

dimarts, 21 de juliol del 2015

La mirada greu de Romeva abans de salpar

A 100 DIES DEL 27S.
DIA 32, DIMARTS 21 DE JULIOL DEL 2015 - MANQUEN 68 DIES

Dimarts  21.07.2015  06:00
Autor/s: Pere Cardús i Cardellach

La mirada greu de Romeva abans de salpar

Crònica de Pere Cardús de l'acte de presentació de Junts pel Sí al Museu d'Història de Catalunya

Vilaweb
Un altre dia històric. I ja són molts. No sé si no en fem un gra massa, posant l'adjectiu 'històric' fins i tot a la sopa. Al cap i a la fi, la història l'escriuran els vencedors, com ha passat sempre. I d'això es tracta. Que aquesta vegada l'equip vencedor sigui el del Guardiola. I pugui escriure la història en majúscules. 'L'hem de liar parda', deia ahir un dels col·laboradors més propers del president Mas. No deixa de sobtar veure aquests homes tan ben encorbatats i amb ganes de gresca. Ara ja ens hi hauríem d'haver acostumat. Ja fa temps que es parla de la revolució de les samarretes i les corbates. Però encara sorprèn sentir aquest llenguatge desfermat --i foraster-- de part dels moderats.
A l'hora de fer-ne una de ben grossa, ahir al vespre a la terrassa del Museu d'Història de Catalunya, s'hi va apuntar el bo i millor dels partits que configuren Junts pel Sí --que és com li han posat a la criatura. En canvi, la representació de patums de la societat civil era més aviat migradeta. N'hi havia. Sí, és clar. Alguns dels que s'ofereixen per a un lloc a la llista. Eduardo Reyes o Santi Vidal, per exemple. Alguns altres de més discrets... Però poca pólvora. Suposo que no volien sortir a les travesses quan encara no han sonat els telèfons. Quants n'hi deu haver que passen hores asseguts a la vora del telèfon llegint els informes del CATN?
El trident europeu
Una hora abans que l'acte comencés ja hi havia alguns polítics impacients per veure l'escenificació d'allò que tant han desitjat. És el cas de Ramon Tremosa. Exultant. No se n'amaga pas. Molt satisfet per l'acord i la forma que va prenent l'invent. Amb Romeva i Junqueras, Tremosa va formar el trident màgic del sobiranisme a Europa. Els altres dos va plegar veles, però ell continua remant entre suecs, danesos, alemanys, anglesos, francesos i totes les menes europees. 'Potser hauries d'anar a la llista', li vaig dir fa uns quants dies. 'Cadascú ha de fer la seva feina. I jo en tinc molta a Brussel·les. Precisament ara.' Té raó. Però no em digueu que no seria poètic que es retrobessin tots tres en una mateixa llista per la independència?
Converses per a parar l'orella

Un cel clement i un aire misericordiós, amb el mar de fons i algun gemec de gavina, van fer curta l'estona d'espera entre converses i observacions. Jordi Sànchez i Rosa Alentorn --primer i segona de l'ANC-- feien temps acompanyats de dos col·laboradors seus en una taula de la cafeteria del museu. Sànchez tenia un lloc d'honor al bell mig de la primera fila, flanquejat per Josep Rull i Marta Rovira. A prop de l'escenari on es faria l'acte hi havia un grup de conversa prou interessant. Qui hagués pogut posar-hi un micròfon o parar-hi l'orella sense ser descobert... El cap de premsa del president Mas, Joan Maria Piqué, comentava la jugada amb el cap de premsa de Junqueras, Sergi Sol, i l'home fort d'Esquerra, Lluís Salvadó. Junts pel Sí farà que els adversaris més implacables hagin de cooperar per guanyar plegats. Potser és el poder de la independència.

L'objectiu prioritari, la independència, també ajuntava dues Martes: la Rovira i la Vidal. Una socialdemòcrata i una socialcristiana. Queda clar que la independència és un projecte social. Una música 'chill out' feia de banda sonora de totes aquestes escenes. Per darrere de les Martes, els guardespatlles del president inspeccionaven tots els punts febles de l'espai que havia d'acollir l'esperat acte. Concentrats i amb un auricular sempre a l'orella, aquests personatges diligents i prou discrets estaven preocupats per una terrassa que quedava darrere l'escenari on parlarien els cinc primers candidats de la llista de Barcelona. Com també haurà de fer la llista, aquests guardespatlles no poden fer desaparèixer determinats riscs; però volen tenir-los controlats i no perdre'ls de vista.
Somriures, abraçades i cops de colze

Quan mancaven tan sols trenta minuts va semblar que havien obert les comportes de la presa: van començar a brollar polítics i alguns membres destacats de les entitats sobiranistes. Marc Guerrero, Lluís Juncà, Josep Rull, Quim Torra --que diuen que serà el nou president d'Òmnium--, Jordi Turull, Jordi Vilajoana, Irene Rigau, Ferran Mascarell, Santi Vila, Pere Aragonès, Gemma Calvet, Núria de Gispert, Antoni Castellà, Liz Castro, Carles Puigdemont, Joan Rigol, Xavier Trias, Patrícia Gabancho, Jordi Cuixart, Fabián Mohedano --que va arribar ben puntual--, Neus Munté, Oriol Amorós... Una llista inacabable. Ningú no s'ho volia deixar escapar. Molts somriures. Cares de joia. I moltes abraçades que haurien fet sentir David Fernàndez com a casa.

Ara ja tot era a punt perquè arribessin les estrelles. Més periodistes que no pas cadires reservades per als encarregats de comunicar. La lluita habitual de fotògrafs i càmeres de televisió. Cops de colze per a tenir el millor angle d'una imatge que valdrà més que mil paraules. Els moviments a la porta per on havien d'entrar Romeva, Forcadell, Casals, Mas i Junqueras es feien més evidents. I una veu femenina n'anunciava l'entrada com en un partit de les estrelles de la NBA. 'Amb tots vostès, Oriol Junqueras... Artur Mas... Muriel Casals...', i així fins a Raül Romeva, que es presentava amb la seva elegància habitual de camisa blanca i americana feta a mida.
Una escenificació pensant en Romeva
Junqueras prenia la paraula sense fer-se esperar. Parlava d'acord excepcional i donava la paraula a Mas. El president parlava de fer les coses ben fetes i donava pas a Muriel Casals, que recordava la llarga resistència i el canvi de xip dels catalans. L'ex-presidenta d'Òmnium convidava ara a parlar a Forcadell, que recordava les grans mobilitzacions que han dibuixat la via catalana cap a la independència. I arribava el torn de l'home del moment. Els quatre antecessors havien parlat amb una brevetat clarament pactada. Tot el protagonisme de la presentació de l'artefacte electoral l'havia de tenir el cap de llista. I Romeva va fer el discurs més llarg i elaborat del vespre.

'Això és molt estrany. Com la situació que viu el país. És estrany i extraordinari. D'això va la cosa', deia Romeva en les seves primeres paraules. Un discurs potent i ple de contingut apuntava clarament quina seria la línia discursiva de Junts pel Sí d'ara fins el 27-S. I si algú pensava que es farien equilibris i es dirien les coses amb mitges tintes, devia quedar ben sorprès quan va sentir l'ex-eurodiputat d'ICV. Un pla d'emergència social acompanyarà el desplegament del full de ruta traçat pels informes del CATN i les recomanacions de Carles Viver Pi-Sunyer, el cervell de la desconnexió.

Les frases més contundents de Romeva sobre la voluntat d'arribar fins al final van arrencar els aplaudiments dels assistents i els crits d'independència dels ciutadans que van voler participar en la festa des del fons de la terrassa. Romeva va deixar clar que si l'estat espanyol es disposava a intervenir o suspendre l'autogovern de Catalunya, el govern i el parlament proclamarien automàticament la independència. 'Anem a totes; ja no tenim marge', sentenciava. Entre més detalls de la intervenció de Romeva, unes paraules en aranès per a recalcar el compromís de Junts pel Sí amb la diversitat del país.
'Caldrà polir algunes coses'
L'acte havia quedat rodó. Si abans de començar hi havia cares d'alegria, en acabar n'hi havia de felicitat i confiança. Irene Rigau sortia fent confidències a Anna Simó. Els homes i dones d'Esquerra i Convergència es confonien en comunió. 'Ara caldrà polir algunes coses del lèxic dels candidats', em deia un dels responsables de la comunicació d'ERC. 'No hauria de dir que això que fem és estrany perquè ens ho poden girar en contra molt fàcilment. S'entén què ha dit i què volia dir, però qualsevol oportunitat que tinguin de manipular-nos, la faran servir.' Sí, ara els toca fondre i unificar alguns criteris, però la fortalesa de la unitat és la diversitat. Convergir en lloc de dissoldre's.
Romeva respira fondo i sona una sirena

Abans d'encarar les rampes per a baixar els pisos del museu sense haver de fer servir l'ascensor, trobava el gran protagonista tot sol. Acabava d'acomiadar-se d'un foraster interessat en tot aquest sarau. Primer en anglès i després en francès, Romeva li diu que podien parlar quan ho volgués. Ens saludem. 'Com estàs? Animat, oi?', li demano. Respira fondo. Sorollosament. Fa un silenci. Em mira. Una mirada greu. Obre una mica més els ulls. 'Bé', diu tot dibuixant un somriure. No està cansat. No rebufa pas per això. Però és conscient del desafiament que ha acceptat i de l'enorme responsabilitat que té. Som arran del port. Sona una sirena d'aquests vaixells immensos que hi amarren. Ens convida a emprendre el viatge. Salpem?

 Informació relacionada:
Vídeo: L'històric discurs de Raül Romeva: 'Anem a totes'
Junts pel Sí: 'Proclamarem la independència: anem a totes'
Editorial: Anem a totes
Els set passos cap a la independència de Junts pel Sí
Ho podeu trobar tot recopilat al BLOC - A 100 DIES DEL 27S - Un diari cap a la llibertat. www.a100diesdel27s.blogspot.com

ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA... (30). ARA SÍ QUE ÉS L'HORA, a 69 dies del 27S. La Llista unitària independentista ja te nom, es diu: Junts pel sí. (1)

Articles del Víctor
 
15/20.07.15
ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA... (30). ARA SÍ QUE ÉS L'HORA, a 69 dies del 27S., toquem fusta, ferro o que calgui. La Llista unitària independentista ja te nom, es diu: Junts pel sí. (1)
L'ambient està que bull, i no de la calor.
Vaig acabar el passat article ( el 29), dient que: “A darrera hora sembla que les posicions per la Llista Única estan molt avançades...”,doncs sí, que gairebé estava a punt de solfa, i això era el passat dilluns 13 de juliol passada la mitjanit i des de llavors els esdeveniments s'han desenvolupat en tal rapidesa que després de tenir-ho com un Thriller que s'eternitzava, va passar del que podia de ser un Drama o una Tragèdia Grega - ara mai més ben dit- , quan ha esdevingut una mena de vodevil, o una obra de tresillo on les escenes passen tant ràpidament que sembla impossible, potser massa. És per això que deia que, metafòricament, toquem fusta, ferro o el que faci falta, perquè les peces principals es vagin posant al seu lloc. També dèiem que se'ns acaba el temps, i que teníem una setmana per desen llorigar el difícil atzucac que havíem arribat després d'anar durant prop de mig any amb la primera marxa i el fre de ma posat, quan ens pensaven la Llista del 27S, Unitària, d'Entitats, o com es digui, etc, estava més morta que viva, reneix com una Au Fènix que no deixa ningú indiferent. 
Dimarts 14 de juliol.
Ara sembla que el món sobiranista ja no està tant nerviós - s'ha degut abaixar la venda de til.la...”, per què la gent ja veuen clar que la cosa va de debò i que amb la Llista Unitària ... , si més no la majoria del sobiranisme va a una. Menys la CUP que s'ha quedat fora, i suposo per qüestions ideològiques, votat en assemblea, i que personalment em sap greu, però com que sempre han estat fidels a la llibertat i futura independència de Catalunya i arribar a l'alliberament total, crec que ara que sembla de debó, seran conscient de què representen.
Una Llista Unitària amb intringulis. 
Precisament ahir dilluns CDC i ERC han anunciat un principi d'acord sobre la fórmula de Llista Única , que és una variant, pel 27S i que preveu que tant el president de la Generalitat, Artur Mas, com el d'ERC, Oriol Junqueras,vagin la Llista, i no dels primers, amb representants de la societat civil. I que demà dimarts ho explicaran a les entitats sobiranistes i partits que els donen suport, especialment a la CUP.
Dimecres 15 de juliol.
 Raül Romeva cap de la llista amb Carme Forcadell i Muriel Casals respectivament
 Una de les primeres sorpreses va ser la notícia que l'exeurodiputat i exmembre d'ICV Raül Romeva seria el que encapçalaria la llista pel 27-S pactada per CDC i ERC dilluns. L'elecció de Romeva com a cap de llista, era el candidat que defensava Junqueras -amb qui va coincidir a Brussel·les, i mantenien molt bona relació-. Raül Romeva el seguiria l'exlíder de l'ANC Carme Forcadell i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, de tercera, segons informació dels partits. I com ja s'havia anunciat, en quarta i cinquena posició, hi aniran Artur Mas i Oriol Junqueras, s'acordà que el líder de CDC seria escollit nou president de la Generalitat, Junqueras el vicepresident. Els republicans obtindrien la presidència del Parlament de Catalunya. El pacte que van concretar CDC i ERC dilluns a la nit s'estableix proclamar la independència en 6-8 mesos, i el dimarts es va ser presentar a les entitats sobiranistes en una reunió al Palau de la Generalitat. L'acord preveu obrir-se a més formacions independentistes, la sisena i setena posicions tampoc no serien polítics, i a partir de la vuitena se seguiria un repartiment del 58% per a CDC i el 42% per a ERC, depenent si hi volen posar militants o independents, la proposta de gent de fora del partit ha de ser per consens. Demòcrates de Catalunya podria formar part de la quota convergent, i Moviment d'Esquerres, de la republicana.
Després de la reunió, tant CDC com ERC van exposar el pacte als seus òrgans de direcció per a rebre'n l'aval. Ambdós partits van ratificar-lo, encara que en el consell nacional d'ERC hi hagué un intens debat.L'ANC també informà que el secretariat nacional havia aprovat la proposta, encara que volien més informació.
Dilluns, 20 de juliol.

Pep Guardiola tancarà la llista unitària.
Una de les altres bombes de la Llista Unitària ha estat que Pep Guardiola tancarà la llista unitària del 27-S, encara que l'entrenador del Bayern de Munic no serà diputat al Parlament, però farà aquest gest simbòlic de suport al procés, doncs creu que aquesta és la millor manera de donar suport al procés, ha dit des de la Xina on està de gira amb l'equip alemany. Notícia avançada per El País, que per la seva importància, encara que no agradi, a donat la volta al món i és portada global, també la xarxa l'esquerra lerrouxista barrejada amb la més rancia xenofòbia anticatalanista han dit de tot al Pep , sense que cap estament d'aquesta esquerra estranya i complicada que ha aparegut de cop i no se pas on va , ni de l'unionisme mes recalcitra'n diguin re , malgrat que ens diguin - als catalans, i catalanes,- de cul d'olla en anamunt. Això si aquesta colla de botiflers i tites bullides es permeten dir el que vulguin i que tothom calli com un xut. 
 
Dilluns, 20 de juliol.
I precisament aquest mateix dilluns al vespre a les terrasses del Museu d'Història de Catalunya - prop de la Plaça Sant Jaume- , s'ha fet la presentació de la llista conjunta de CDC, ERC i les entitats sobiranistes, i del document intitulat ; “Acord junts pel sí a un estat independent per a guanyar la Catalunya del futur” . Un títol per si sol molt engavanyat i ja és una declaració d'intencions i com deien abans en Cinemascop, que després ha quedat reduït a Junts pel sí, més senzill i fa més patxoca.
Per resumir l'acte, que ampliarem aviat, ho farem amb les paraules del mateix Raül Romeva, dient: “Proclamarem la independència. Anem a totes”

Després de tot això permeteu- me que com diuen el conjunt berguedà dels Brams, siguem Fidels a la utopia 2015 i així hom n'anirà parlant, tot anant cap a la independència... 
Víctor Lluelles i Cardona

Anem a totes. per Vicent Partal

A 100 DIES DEL 27S.
DIA 32, DIMARTS 21 DE JULIOL DEL 2015 - MANQUEN 68 DIES

Vicent Partal

21.07.2015

Anem a totes

Vilaweb
 
Ahir vam viure un moment històric. Un d'aquells moments que d'ací a uns quants anys, d'ací a uns quants decennis, recordarem amb nostàlgia i alegria. La presentació de Junts pel Sí ens va oferir ahir un primer tast per a entendre com seran els mesos més impressionants de la nostra vida, que és alhora el nostre futur més immediat. 'Proclamarem la independència. Anem a totes', va anunciar solemnement Raül Romeva. I és això que passarà. El país, aquesta part del país que en diem Principat, ara anirà a totes. Sense por. I personalment, no en tinc cap dubte i estic convençut que el resultat serà encara millor que no esperem.

Ahir vam veure com es concretaven propòsits, anhels, voluntats que vénen de molt lluny i que han estat duts per molta gent. Però sobretot ahir vam veure com seria el nostre futur. Quantes generacions no han esperat a viure això que vam tenir la sort de seguir ahir! Els cinc candidats que van parlar van desgranar un programa concret, serè, raonable, eficaç, viable, que ens portarà a la independència de manera immediata. Fins i tot van avisar que si l'estat espanyol intenta fer cap barrabassada, se la trobarà.

Qui vulga fer-ne mofa, que ho faça, però és un pla escrit, concret i directe, de solidesa indiscutible i amb totes les arestes polides. Parlem de mesos per a proclamar la república catalana. Diem com ho farem, sense amagar cap carta. I hem sabut construir el giny, útil, que ens hi pot menar. En el discurs de Raül Romeva no es va deixar ni un cap per a lligar i això és molt important. Us recomane de llegir-lo amb atenció perquè és un text fundacional, que explica que ha començat el futur i que rebolcar-se en qualsevol passat és perdre temps, també del punt de vista electoral.

No ho negaré: aquesta és la Catalunya que més m'agrada. La que em fa sentir confiat. La que crec que ens fa dignes d'un futur més lliure i més just. La que ens fa estar segurs que som capaços d'anar pel món com som i de regalar al món la nostra manera de ser. És una sort, viure això que vivim i una gran responsabilitat. I per això aquesta vegada no hi ha cap més eixida que anar a totes. A totes.

........................
Ho podeu trobar tot recopilat al BLOC - A 100 DIES DEL 27S - Un diari cap a la llibertat. www.a100diesdel27s.blogspot.com
 

dijous, 16 de juliol del 2015

L'unionisme s'esforça a eliminar el caràcter plebiscitari del 27-S

A 100 DIES DEL 27S.
DIA 27, DIJOUS 16 DE JULIOL DEL 2015- MANQUEN 73 DIES

L'unionisme s'esforça a eliminar el caràcter plebiscitari del 27-S

Mariano Rajoy, Rafael Catalá Fernández-Díaz i Sánchez-Camacho reiteren que seran "autonòmiques". Iceta no entén per què Mas va de quatre si vol ser el president. Unió demana amb quin programa dels tres governaran

Especial: Eleccions al Parlament de Catalunya el 27 de setembre del 2015

| ND 15/07/2015 a les 23:15h
 
En el dia en què el sobiranisme ha fet un cop d'efecte amb l'anunci que Raül Romeva encapçalarà la llista unitària per a les eleccions del proper 27 de setembre, les forces unionistes han criticat, des de diverses posicions, aquesta elecció i s'han esforçat a remarcar que els comicis seran autonòmics, i no pas plebiscitaris com es pretén des de l'independentisme.

Mariano Rajoy: "Són unes autonòmiques"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reaccionat reiterant que segons el seu criteri són unes eleccions "autonòmiques". "Cadascú és lliure de fer el que estimi oportú i convenient", però també per advertir que "el govern (espanyol) farà complir les lleis, i el PP "defensarà la Constitució espanyola, la sobirania nacional i el dret de tots els espanyols a decidir el que volen que sigui el seu país", ha explicat.

L'Estat impugnarà qualsevol acte que "incompleixi" la llei

En la mateixa direcció que Rajoy, s'ha posicionat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, qui ha advertit al president de la Generalitat, Artur Mas, que l'Advocacia de l'Estat impugnarà qualsevol acte relacionat amb les pròximes eleccions del 27-S i amb la formació del futur Parlament català que suposi "un incompliment" de la llei. Així, ha assegurat que garantiran que totes les decisions que prenguin tant el Govern com el Parlament de Catalunya "compleixin amb la Constitució i l'ordenament jurídic".

Per Fernández-Díaz, "encara que les anomenin 'planetàries' seran autonòmiques"

El ministre de l'Interior, com els seus dos companys de govern, ha assegurat que, tot i que els partits sobiranistes les anomenin "plebiscitàries" o "planetàries"', les pròximes eleccions catalanes seran "autonòmiques". Ha recalcat que seran els tercers comicis catalans els últims cinc anys i s'ha mostrat convençut que Artur Mas, és "el principal problema dels catalans". Per últim, i segons el seu parer, "la imatge que Catalunya i els catalans estan donant a Espanya i a tot el món és penosa i lamentable".

Sánchez-Camacho es posiciona per liderar un front constitucionalista

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, s'ha ofert a liderar un Govern que uneixi els partits constitucionalistes i ha reivindicat "una coalició de concòrdia per frenar aquest populisme independentista". La llista conjunta de CDC, ERC i les entitats, segons la popular, "és una burla i un engany per als catalans" i "que el cap de llista sigui un diputat comunista diu molt poc d'Artur Mas". En la línia del seus companys de partit, ha insistit que "no es poden fer unes eleccions plebiscitàries perquè no es contemplen a la nostra democràcia".

Iceta critica que Mas "es parapeti" darrere de Romeva, Forcadell i Casals

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha acusat Artur Mas de "parapetar-se" darrere de Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals. "Jo quan vull ser president de la Generalitat encapçalo la meva llista, no acabo d'entendre la lògica d'una llista en la qual qui es presenta per ser president va el quart", ha dit. Segons Iceta, si el que pretenen és que Mas sigui el president, en cas d'obtenir la majoria, i Oriol Junqueras sigui el vicepresident, "podrien haver anat perfectament primer i segon" de la candidatura.

Unió demana amb quin programa dels tres inclosos en la llista governaran

El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, ha considerat aquest dimecres que els impulsors de la llista sobiranista haurien d'aclarir si governaran amb el programa de CDC, el d'ERC o d'ICV. "La gran incògnita serà amb quin programa es governarà després del 27 de setembre. Amb el programa dels escindits d'ICV? Amb el programa de CDC? Amb el programa d'ERC?", s'ha preguntat. Més enllà, també ha situat Unió com "l'únic referent del catalanisme moderat, que no posa límits però sí seny a tot el procés".

Carles Puigdemont serà investit a Valls com a nou president de l'AMI

A 100 DIES DEL 27S.
DIA 27, DIJOUS 16 DE JULIOL DEL 2015- MANQUEN 73 DIES

Carles Puigdemont serà investit a Valls com a nou president de l'AMI

L'entitat celebrarà l'Assemblea General al Centre Cultural Municipal

, Valls | ND 15/07/2015 a les 19:32h
 
Carles Puigdemont, alcalde de Girona.. Foto: Tània Tàpia / ACN
 
L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) celebrarà el pròxim divendres, 17 de juliol, a partir de les 11.30 hores al Centre Cultural Municipal de Valls, la seva Assemblea General, en la que es renovarà la Comissió Executiva (formada per president, vicepresidents, secretari, tresorer i vocals) i el Consell Directiu (que està format per un alcalde o alcaldessa de cadascuna de les comarques catalanes).

Tal i com es va anunciar fa uns dies, es presenta una candidatura de consens que està liderada per l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont qui substituirà al president actual, Josep M. Vila d'Abadal, que no opta al càrrec en deixar de ser alcalde.

A l'Assemblea General estan convocats tots els alcaldes i alcaldesses dels ajuntaments membres de l'AMI que hagin estat escollits a les eleccions municipals del 24 de maig i també les juntes en funcions de Executiva i la Directiva que passaran el relleu a les entrants.

A l'acte, l'AMI, també ha convidat altres representants d'institucions, partits polítics i entitats. Han confirmat l'assistència l'exconseller de Presidència, Francesc Homs, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, el president de Súmate, Eduardo Reyes, l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, el cap del grup d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch o el coordinador general de CDC, Josep Rull, entre d'altres.

 .......................................... 

Ho podeu trobar tot recopilat al BLOC - A 100 DIES DEL 27S - Un diari cap a la llibertat. www.a100diesdel27s.blogspot.com

 

Els quatre candidats a la presidència del Barça es comprometen a donar suport al resultat del 27-S

Els quatre candidats a la presidència del FC Barcelona (Josep Maria Bartomeu, Joan Laporta, Agustí Benedito i Toni Freixa) han refermat la seva posició favorable al dret a decidir i s'han compromès a donar suport al resultat de les eleccions del 27-S. Així n'han deixat constància amb la signatura aquest dijous d'un Compromís de País promogut per l' Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.
El Barça es compromet a "donar suport a les accions en favor del dret a decidir del poble de Catalunya i posar el club al costat de la decisió que prengui el poble català en el seu exercici d'autodeterminació", diu el document, que també inclou compromisos amb l'esport, la cultura i la llengua catalanes. Els quatre candidats i els representants de les entitats s'han fet una fotografia al final de l'acte amb una samarreta del Barça de la senyera que duia el lema " Guanyarem 27S" imprès a l'esquena.
"Aquest és un compromís amb el dret a decidir i amb l'impuls del que molta gent al país vol: la independència", ha dit el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que ha celebrat que "la principal entitat esportiva del país estigui compromesa amb el procés". Muriel Casals, presidenta d'Òmnium, de la seva banda, ha assegurat que "molts ciutadans han arribat al sentiment de catalanitat gràcies al Barça", i ha agraït als candidats el fet que, " guanyi qui guanyi, el compromís amb el país existeix".
Els candidats a la presidència han estat, com era d'esperar, més o menys vehements amb la seva valoració de l'acte en funció de la seva proximitat personal amb el procés polític que viu Catalunya. "Si sóc president, el Barça es posicionarà a favor del bloc sobiranista aquest 27-S, i a favor de la llista única", ha assegurat Laporta, mentre que Bartomeu o Freixa s'han cenyit més a les paraules del document, afirmant que el club estaria "al costat del que decideixi" la majoria de catalans. Benedito, independentista declarat, ha apuntat: " Un Barça-Madrid en una Catalunya independent seria la bomba. Ningú s'ho perdria!"
Aquests són els sis punts del document amb el qual s'han compromès els quatre candidats:
  1. Donar suport a les iniciatives de la societat civil i de les administracions públiques en favor de la llengua i la cultura catalana tant a Catalunya com a l'estranger, així com fer-ne difusió a través dels mitjans del club.
  2. Donar suport a les iniciatives en favor de l'esport català, de les seleccions catalanes i del seu reconeixement internacional.
  3. Sumar-se a la denúncia dels greuges que pateix l'esport català i col·laborar en les campanyes que contribueixin a a defensar-ne la viabilitat, augment de recursos i internacionalització.
  4. Donar suport a les accions en favor del dret a decidir del poble de Catalunya i posar el club al costat de la decisió que prengui el poble català en el seu exercici d'autodeterminació.
  5. Adherir el club al full de ruta de les entitats del 27-S, un cop s'obri la captació d'adhesions, i col·laborar activament en la campanya 'Guanyarem' de l'esport català pel 27-S.
  6. Fer del Barça un agent actiu en la promoció de Catalunya al món i del procés de transformació política que està vivint.

Ho podeu trobar tot recopilat al BLOC - A 100 DIES DEL 27S - Un diari cap a la llibertat. www.a100diesdel27s.blogspot.com

La llista independentista: un artefacte imbatible?, per Pere Cardús

A 100 DIES DEL 27S.
DIA 27, DIJOUS 16 DE JULIOL DEL 2015- MANQUEN 73 DIES

Pere Cardús

16.07.2015

La llista independentista: un artefacte imbatible?

Vilaweb
L'acord ha sorprès tothom. Qui digui que se l'esperava, menteix. Vull dir l'acord tal com l'han fet. Molts esperaven el pacte de la llista sense polítics. Molts més temien que no hi hauria acord i que tornaríem a tenir tres candidatures. Si em deixeu ser sincer, jo estava convençut que no hi hauria acord i que cadascú aniria pel seu camí. I em semblava molt arriscat plantar-se al 27-S amb un dibuix calcat d'unes eleccions normals i corrents. Però tot plegat supera les expectatives que hom pogués tenir. Una candidatura amb CDC i ERC, amb Raül Romeva de candidat, Carme Forcadell i Muriel Casals a continuació, i Artur Mas i Oriol Junqueras, de quatre i cinc… Déu n'hi do! Només queda aquest regust amarg per la decisió de la CUP. Ara ho comentarem.

Calia que les eleccions avançades tinguessin pinta de referèndum. Amb una sola papereta del sí, el plebiscit hauria estat incontestable. I penso que la victòria independentista, assegurada. Però cal ser conscients de quina és la realitat i amb quines eines es presenta l'independentisme al camp de batalla. Diu aquell proverbi jueu que 'no caus perquè siguis feble, sinó perquè et penses que ets fort'. I, tot i reconèixer la fortitud del sobiranisme —sobretot en comparació amb pocs anys enrere—, cal ser conscients de les febleses i actuar amb intel·ligència i determinació.

Deixeu-me escriure unes quantes idees sobre això que passa:

—La candidatura conjunta és una operació de dretes per a assegurar la presidència d'Artur Mas, diuen alguns. Però curiosament hi haurà un ecosocialista, una republicana, una ex-psuquera, un convergent i un altre republicà a les cinc primeres posicions. Trobo que la dreta ha canviat molt, darrerament. Serà difícil de batre aquesta llista per l'esquerra amb arguments sòlids i certificables. Això sí, el camp per a la demagògia sempre és adobat.

—Si bé la candidatura de Romeva és pensada perquè no hi torni a haver retallades en els serveis socials, la d'Iniciativa i companyia és pensada per a parlar-ne i prou. Per a queixar-se però no trobar-hi mai solució. Tan sols la independència assegura una Catalunya econòmicament viable i amb capacitat de millorar el benestar social. Qualsevol altra opció és condemnar-se a fer voltes eternes a la sínia espanyola.

—El ciutadà pot triar ara amb més facilitat: Romeva, Herrera, Iceta... Qui s'estima més? Qui és més d'esquerres? Algú ha demostrat més capacitat de treball, constància i eficàcia que Romeva durant els deu anys que ha estat al Parlament Europeu? M'estimo més un pencaire solvent que no algú amb qui coincideixi plenament i que tingui un os a l'esquena. Algú pot dubtar que l'objectiu prioritari i vital de Romeva és el benestar de les persones i l'eradicació de la pobresa i l'exclusió? Amics del bloc del no, ara caldrà renovar tots els manuals i consignes.

—Carme Forcadell i Muriel Casals són les cares visibles de la revolta dels somriures. La seva presència per damunt de Mas i Junqueras a la llista és el símbol del lideratge popular de la revolució catalana per la llibertat. Les entitats sobiranistes que han organitzat els sidrals polítics més bèsties d'Europa i bona part del món garanteixen una campanya energètica, positiva i unitària.

—La CUP queda fora de l'invent. A mi em sap greu, perquè sempre hi he reconegut aquells que han mantingut encesa la flama de la lluita per la llibertat fins i tot quan l'independentisme remava contra corrent i era maltractat per gairebé tothom. Per això i perquè aquests anys han tingut un paper decisiu en moments històrics, com ara el 9-N. Tanmateix, és legítim, raonable i potser positiu que vulguin fer una candidatura pròpia. Hauran de combatre des de la trinxera. I això ja saben com es fa. Esperem que trobin bons substituts de David Fernàndez i Quim Arrufat. No serà fàcil, perquè han deixat una petja molt ferma. I el perfil Romeva no els ajudarà a fer bons resultats.

—Dolors Camats ha dit que Romeva havia canviat d'equip. I és que l'equip del no es fa gols a la pròpia porteria des de fa temps. Confiar en una reforma de la constitució espanyola que ha de menester el vot favorable del PP, el PSOE i Ciutadans és propi d'un equip que surt al camp a perdre el partit. I em sembla que Romeva no té cap voluntat de baixar de divisió. Catalunya ja no vol jugar a la tercera regional. Vol jugar la Copa d'Europa. Camats, tu encara pots fer un gol per ajudar els catalans.

—'Mas ha guanyat i ERC s'ha sacrificat.' Bufff! No, si us plau. No comencem. Qui ha guanyat amb aquest acord és el país. I Junqueras no l'hauria acceptat si el guanyador no fos el conjunt del país. I Mas tampoc no l'hauria proposat. Com en tot acord, hi ha hagut cessions i guanys per totes les bandes. Allò que uns han perdut per la configuració de la llista ho han guanyat pel disseny del full de ruta que més els interessava. Els equilibris en un acord com aquest són espectaculars. I cal agrair a tots els participants en la negociació que hagin estat capaços d'escoltar-se, de cercar punts de trobada i de cedir en aquelles coses que fa pocs dies que consideraven irrenunciables. Aquesta capacitat de ser ferms i flexibles alhora fa de l'independentisme un moviment difícil de doblegar.

—Som capaços d'avaluar l'impacte que pot tenir la unitat que s'ha sabut travar en el pacte CDC-ERC, amb l'aval i el suport de les entitats sobiranistes? El partit del govern i el partit més gran de l'oposició es presenten plegats per defensar la llibertat de Catalunya. I han posat un dels polítics amb més prestigi i estimació popular al capdavant. Algú em sap dir cap missatge més potent que aquest? A més, les entitats de la societat civil que han organitzat les mobilitzacions polítiques més grans d'Europa hi participaran amb candidats a les primeres posicions de la llista i posaran la seva maquinària al servei de la campanya del sí —també la de la CUP—, i això passarà des d'ara fins el 27 de setembre. Què més voleu? Fa patxoca, oi? Crec que aquest és el cercle virtuós que necessitava l'independentisme per sortir de la depressió postpart que va seguir el 9-N.

—No vull dir que hagi de ser fàcil. No vull dir que ja ho tinguem guanyat. Crec que la cosa és més justa que no ens pensem. Que el bloc del no té un estat sencer al seu servei amb totes les eines. Que subestimar l'adversari és la primera passa cap a la derrota. Que com diu el proverbi de més amunt, et fa caure l'excés de confiança. I que caldrà batallar fins a l'última gota de suor i l'últim fil de veu. Però que, finalment, l'independentisme s'ha calçat les botes i vol sortir a guanyar. I en aquesta partida no n'hi ha uns quants que juguen i la gran majoria que els anima, sinó que la victòria és cosa de tots. I que guanyar la llibertat, actuar com a poble sobirà, és una acció individual i col·lectiva. La responsabilitat és de tots i de cadascú. No et preguntis què pot fer Catalunya per tu…
Ho podeu trobar tot recopilat al BLOC - A 100 DIES DEL 27S - Un diari cap a la llibertat. www.a100diesdel27s.blogspot.com