diumenge, 10 d’abril del 2016

El dia que vam descobrir que Barcelona també era independentista

País

El dia que vam descobrir que Barcelona també era independentista

L'impacte de la consulta de Barcelona Decideix en l'independentisme cinc anys després



Cues al barri de Sant Antoni (fotografia: Oriol Nubiola).
Cues al barri de Sant Antoni (fotografia: Oriol Nubiola).
Els organitzadors i voluntaris de Barcelona Decideix, la consulta sobre la independència a la capital catalana, van haver de sentir com amics i coneguts els deien constantment que era impossible, que allò que feien era una bogeria. Que d’acord, que a pobles i comarques es podia fer, però a Barcelona era un suïcidi. Hi havia la percepció que la capital de Catalunya vivia d’esquena al desig independentista. Que era un territori hostil. ‘Tothom creia que Barcelona i Vic eren molt allunyats en el procés independentista, ningú no s’atrevia a dir el contrari’, explica Alfred Bosch, portaveu de la consulta del 10 d’abril de 2011 a Barcelona, que confessa que aquest procés participatiu va canviar la mirada dels catalans respecte de Barcelona, fins i tot la dels barcelonins mateix. Va ser el pas definitiu per a entendre que calia que Barcelona fes de capital del procés independentista i que estava preparada per a fer aquest paper.
Semblava impossible abans de començar. Fins i tot molts voluntaris que s’hi van anar afegint més tard confessen que durant els primers mesos desconfiaven del moviment, el veien com un error. Creien que era inassumible. Segurament aquí hi ha un dels factors més importants del triomf: un cert punt d’inconsciència, pensar que era possible allò que tot feia pensar que era impossible. ‘La part més complicada va ser vèncer l’escepticisme i demostrar que s’equivocaven tots aquells que tenien mals auguris’, recorda Alfred Bosch. I afegeix: ‘Hi havia por del fracàs, una por que va ser l’aspecte més difícil de vèncer.’ Tot va canviar quan es van deixar de fer reunions i es va començar a fer feina al carrer. Amb la recollida de vots, tothom es va posar a treballar i els dubtes es van anar esvaint. Al final es va demostrar que es podia fer i que era possible de guanyar i tot.
Taula de vot anticipat a Barcelona
Taula de vot anticipat a Barcelona.
El 10-A va ser la cloenda perfecta d’un procés participatiu sense precedents a Catalunya. Des del 13 de setembre del 2009 fins al 10 d’abril del 2011, 555 municipis van votar a tot el país sobre la independència. Les consultes tenien uns objectius molt clars: aconseguir que qualsevol català pogués opinar sobre la independència. Per això després de l’èxit de la consulta d’Arenys de Munt el 13 de setembre del 2009 es va fundar la Coordinadora Nacional per a la Consulta sobre la independència, que va ser l’encarregada d’establir la base perquè després cada municipi pogués organitzar la votació. Però Barcelona tenia una dificultat afegida: una quantitat de població enorme: eren cridats a votar 1.143.000 electors. Per poder fer-hi front es va dividir l’organització en districtes, com si fossin onze municipis que es coordinessin per fer el referèndum el mateix dia i amb la mateixa campanya. A més, dins de cada un dels onze districtes, es va fer encara una altra divisió en barris que va facilitar l’organització entre voluntaris. Gràcies a això tothom va veure molt clar quin era el seu paper i on havia de focalitzar tots els esforços. Els coordinadors s’encarregaven d’anar traspassant les pautes en una estructura piramidal.
Tothom està d’acord que una de les claus de l’èxit del 10-A van ser els voluntaris. Alfred Bosch ho explica: ‘Alguns només van venir el dia de la votació, alguns altres hi van poder dedicar més hores o menys. Però, en conjunt, vam tenir 8.000 persones voluntàries que van contribuir-hi sense demanar res a canvi.’ Tot plegat construïa una base de voluntaris comparable amb la que es va mobilitzar a Barcelona durant els Jocs Olímpics l’any 92.
'En el nostre imaginari col·lectiu, la independència era una cosa molt personal, que no es compartia. A les consultes aconseguim socialitzar-ho', explica Anna Arqué,
Quan els independentistes es reconeixenHi havia voluntaris de totes les edats, professions, ideologies i estatus socials. Tothom era benvingut i, cosa més important, tothom acabava trobant el seu lloc en allò que va esdevenir una mena de família. L’un s’encarregava de muntar parades per a recollir el vot, l’altre encartellava tot el seu carrer o explicava a tota l’escala la importància de votar. Hi havia qui feia de tresorer de la coordinadora del barri i qui traduïa el cartell a l’urdú perquè tots els veïns l’entenguessin. Botiguers i entitats cedien els locals o infraestructures per ajudar a recollir vots. Fins i tot hi havia qui oferia la casa com a magatzem durant aquells mesos. És el cas de Jordi Dosaiguas, voluntari de Sant Antoni Decideix, que encara parla amb orgull de tota aquella època. Ell és de Reus i quan va començar la campanya tot just feia dos anys que vivia al barri de Sant Antoni de Barcelona. No hi coneixia ningú. Va apuntar-s’hi sol, però al cap de molt poc, per sorpresa, va descobrir que no n’estava gens, de sol. ‘El meu piset d’una habitació del carrer de Tamarit es va convertir en magatzem improvisat d’urnes, sobres, butlletes i xapetes del 10-A’, explica. En Jordi recorda encara amb molta estima les converses amb la gent, al carrer, davant les taules de recollida de vots. ‘De cop i volta descobreixes que les persones que s’aturen a preguntar encuriosides són moltíssimes més i molt més diverses que no et pensaves. Descobreixes que la sobirania política del nostre país no interessa només als de sempre. Interessa a la senyora del Centro Leonés, al repartidor del butà que només parla castellà i a l’estudiant sueca d’Erasmus que tot just fa dos mesos que viu a Catalunya.’
‘En el nostre imaginari col·lectiu, la independència era una cosa molt personal, que no es compartia. A les consultes aconseguim socialitzar-ho’, explica Anna Arqué, membre de la Coordinadora Nacional i portaveu de Barcelona Decideix durant els primers mesos. A les assemblees veies com la gent se sorprenia quan s’hi trobava el seu cosí, amb qui no n’havien parlat mai. Ara sembla impossible, però fa molt pocs anys al carrer no es parlava sobre la independència. Arqué hi afegeix: ‘Sembla que l’independentisme va créixer de cop i volta, però no és això: les consultes van aconseguir que verbalitzéssim aquell desig íntim, però ja existia.’
Una parella de nuvis, votant, just després de casar-se
Una parella de nuvis, votant, just després de casar-se.
Amb tot aquest procés es van crear sinergies. Veïns que normalment parlaven del temps es van trobar en assemblees i van descobrir que compartien inquietuds. Més del 80% dels voluntaris no únicament no venien de cap partit, sinó que no eren implicats directament en cap associació. No era gent gaire polititzada. Un cop havien construït aquestes xarxes i les consultes s’havien acabat, la gent no volia tornar a casa: havien descobert que la societat podia pressionar els polítics i tenien poder. Per això molts van veure en l’Assemblea Nacional Catalana una manera de continuar treballant per aconseguir aquell somni. Tot plegat va permetre que després l’ANC es trobés que ja tenia una feta feina a tot el territori, que va ser clau en les mobilitzacions posteriors.
Com es forja l’èxit?En Xavier Martínez encara recorda com va començar tot. Va decidir d’assistir a l’acte final de la segona tongada de consultes el 13 de desembre del 2009, que es va fer a Barcelona. En acabar, ho veia clar: allò s’havia de fer a Barcelona. I ho va exposar a Uriel Bertran, un dels principals responsables de la coordinadora nacional de les consultes independentistes. Junts van convocar la primera reunió. Ningú no sabia exactament per què era allà i la majoria dels participants no es coneixien, però tots van sortir-ne amb una idea clara: s’havia de provar. ‘Les primeres reunions va ser complicades. Recordo suar i patir molt per estructurar l’organització que ens havia de portar a l’èxit’, explica Xavier Martínez, que va ser cap de campanya de Barcelona Decideix. Però quan hom va començar a sortir el carrer tot es va convertir en alegria, perquè els resultats anaven superant totes les expectatives.
Era molt complicat d’arribar a tothom sense l’ajuda de les institucions. El vot anticipat es va convertir en una campanya magnífica. Durant cinc mesos, les parades al carrer i els voluntaris eren el millor màrqueting possible. Tot això va ajudar a fer que s’arribés al 10 d’abril amb certa tranquil·litat. Amb el vot anticipat ja s’havia aconseguit el 10% del cens i, a mesura que anaven passant les hores, es veia com s’anaven assolint tots els objectius proposats. Alfred Bosch ho recorda: ‘Ens deien que faríem baixar la mitjana de Catalunya. Ni en els millors dels nostres somnis no vam pensar que acabaria passant el contrari i que ajudaríem a augmentar aquesta mitjana, tot superant-la.’ Barcelona Decideix va acabar amb un resultat que va ser considerat tot un èxit: un 21,37% del cens de la població va anar votar, és a dir, un total de 257.645 persones van donar la seva opinió. De tots aquests vots, foren favorables a la independència el 89,68%, que equival a 230.590 persones. En contra, n’hi van votar 3.919, un 8,8%. I un 1,5% van votar en blanc. ‘Estic especialment orgullós dels vots negatius que vam obtenir de la consulta de Barcelona, perquè vol dir que vam saber fer arribar a la gent que allò no era la consulta per la independència, sinó un acte reivindicatiu de democràcia’, explica Xavier Martínez. I recorda que durant tota la campanya Barcelona Decideix no va penjar ni una sola estelada. Malgrat que la gran majoria de voluntaris eren independentistes, tots es van mantenir sempre en la neutralitat.
La gent celebrant els resultats davant la seu del 10A
La gent celebrant els resultats davant la seu del 10-A.
Però no tot va ser bonic, també hi va haver moments molt complicats. Xavier Martínez recorda que els partits polítics van donar més d’un maldecap als organitzadors. Per una banda, es desentenien de tot el procés organitzatiu, però alhora el volien tenir controlat perquè no els acabés esquitxant i, si podia ser, que els afavorís en el futur. Cal recordar, per exemple, que el batlle del moment, Jordi Hereu, es va negar a col·laborar i fins i tot va arribar a prohibir les banderoles del 10-A els carrers de Barcelona.
Barcelona, final d’un llarg procés que va marcar el canvi.Les consultes fetes de cap a cap del territori van ajudar a internacionalitzar la independència de Catalunya. Anna Arqué, coordinadora de l’àrea internacional de totes les consultes que van començar el 2009 a Arenys de Munt, reconeix que es van quedar parats de la poca feina que s’havia fet fins aquell moment. Als periodistes dels diaris de mig món no els havia arribat cap notícia sobre la independència de Catalunya i va costar molt d’entrar a l’agenda política dels grans diaris. Arqué creu que finalment van despertar la curiositat dels periodistes internacionals quan van explicar les consultes com un projecte revolucionari, en què la gent havia decidit d’organitzar-se i posar les urnes perquè s’escoltés la seva opinió. Es quedaven parats que els ciutadans hi dediquessin hores i hores del seu temps lliure. La consulta en una ciutat com Barcelona va projectar tota aquella feina al món. 58 observadors internacionals van ser presents en les votacions del 10-A, alguns dels quals ara tenen responsabilitats polítiques a països com Escòcia i Bèlgica. Gent que, gràcies aquella experiència, va entendre que a Catalunya el poble es mobilitzava.
A més, el procés de consultes també va establir precedents molt importants. ‘Vam ser pioners en la inclusió dels immigrants o en el fet d’abaixar l’edat de participació fins a setze anys’, explica Anna Arqué. Qüestions que foren crucials per a l’èxit i que després, per exemple, Escòcia va imitar en el seu referèndum. A Barcelona, 13.394 vots foren de gent no censada, que habitualment se sentia exclosa de qualsevol procés polític i que, gràcies aquesta voluntat d’inclusió, va veure com, per primera vegada, la seva opinió també comptava per a decidir el futur del país. Fou la millor manera d’unir esforços amb la gent jove i els immigrants.
En definitiva, les consultes van significar un abans i un després en l’independentisme i en la mirada de Catalunya sobre Barcelona. La capital va assumir el paper del lideratge del país. Mirant enrere, tot allò que ha passat en aquests cinc anys és difícil d’explicar sense el desvetllament de Barcelona. I el desvetllament de Barcelona no es pot explicar sense allò que més de 200.000 barcelonins van decidir de fer aquell assolellat 10 d’abril, de què demà fa cinc anys.

(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

dijous, 7 d’abril del 2016

L'últim article inèdit de mossèn Ballarín

mossèn ballarín

L'últim article inèdit de mossèn Ballarín

Dedicat al santuari de Queralt, el sacerdot el va dictar pocs dies abans de morir, i NacióDigital el treu a la llum per primera vegada

Mossèn Josep Maria Ballarín: religió, literatura, Barça i país

| 07/04/2016 a les 11:45h



Josep Maria Ballarín va morir als 96 anys
Pocs dies abans de morir, mossèn Josep Maria Ballarín va dictar un article pensant en la commemoració del Centenari de la Coronació de la Maré de Déu de Queralt, a Berga, santuari del qual en va ser sacerdot durant molts anys de la seva vida. NacióDigital ha tingut accés al text, que es publica per primera vegada, i que reproduïm tot seguit.
 
Queralt, per mossèn Josep Maria Ballarín
Eixa cosa

El bisbe Tarancón em vantava fora, de superior del seminari, amb aquestes raons tan ben raonades:

-A vostè, li falta eixa cosa, eixa cosa que dóna la formació del seminari.

No vaig gastar-li embuts:
-Senyor Bisbe en dono gràcies a Déu.

Aquesta dita m’ha quedat tan ben sabuda que explica els trencacolls i vitricolls de la meva vida.

Per un general la gent m’entén; però em costa molt que els capellans m’entenguin, sense cap mala voluntat per la seva banda ni per la meva.  Però sense aquesta “tocata i fuga” farien de molt mal entendre aquestes ratlles que vénen i que vindran.

El Tarancón era una bona persona, no el veig capaç de fer un cop de bàcul; de manera que em va proposar de deixar-me de professor al seminari i algun treballet  a Solsona. Li vaig dir que volia anar a pagès, em va respondre que la meva mare era una senyora i no s’hi adaptaria.

Així van començar les converses amb el secretari del senyor  bisbe, amb qui era bastant amic.

Les anades i vingudes van aixecar la llebre a l’honorable senyor Ramon (si us dic que el senyor Ramon es deia Barniol, ja sabreu qui és).

Ell estava a l’últim curs del seminari i aquell any el farien capellà quan em va emprendre preguntant-me què passava. Li vaig dir que em treien del seminari i que jo havia dit que m’estimava més anar a pagès.  Amb una lucidesa que encara no ha perdut, el nostre home em va dir sense dubtar:

-Demani Queralt.

El bisbe hi va venir bé, dient-me que sobretot no en parlés; però pensar que és possible guardar secrets entre la clericalla és no saber llatí.  El dia de Pentecosta els estudiants solien fer una sortida amb camió a un lloc que triaven ells i em van dir que volien anar a Queralt.

De cop em va entrar el Florensa acompanyat per dos més dient-me que m’estalviaria quartos si em duien els meus trastos amb el camió. Me’ls van dur; l’hostaler d’aquells dies va fer mala cara  perquè no sabia on ficar-ho tot, però finalment tot va quedar endreçat.

Els nois van acompanyar-me a cantar una Salve a la Mare de Déu, vaig acabar el curs al seminari, i em vaig trobar la primera nit sol, amb un antic seminarista  dormint amb un matalàs a terra: hi hauria estat amb molta pau si no fos que va esverant-se’ns una tempesta de llamps, trons i terregada, que feia saltar el telèfon com un castell de focs i va encendre una biga.

Era una rebuda pontifical, però he de confessar que mai més no se’m va repetir.

 Espais oberts

Només veient-ho de lluny t’adones del lligam que hi ha entre Berga i el Santuari. L’oreneta no és una ficció. Des de Queralt la ciutat d’ales tan amples és un “ocell de raça” ajocat a tocar el carrer Major. A la nit li endevines les guspires dels ulls.

De baix estant el Santuari és un far, un fanal encès, una imatge tan viva que es torna sonora a la finestra triada de casa nostra.

Queralt és un cosit d’oreneta, que passa rabent, fiblada d’aire enllà, però que alhora s’atura misteriosament.  Passa i es queda.

En això fora injust que m’oblidés dels pobles ajocats a la serra de Queralt, i que senten Queralt tan a prop.

Sense deixar de ser berguedana Queralt és la florida cançó del Berguedà





dimarts, 9 de febrer del 2016

Es presenta la biografia del creador de l’estelada i la primera ruta de la independència a Barcelona

Ballester estelada
La sala d’actes del Museu d’Història de Catalunya a Barcelona és l’escenari avui al vespre (19.00) de dues presentacions paral·leles vinculades amb la història de l’independentisme. D’una banda, els historiadors Josep Muray i Fermí Rubiralta presenten la biografia ‘Vicenç Albert Ballester (1872-1938). Creador de l’estelada’ (Rafael Dalmau editor). I, d’una altra, els membres de la Fundació Reeixida, que és al darrere d’iniciatives com ara el Centenari de l’Estelada (2008) i la dedicació de carrers i places a Vicenç Albert Ballester (Barcelona, Girona, Vic), faran pública la primera Ruta de la Independència a Barcelona, un circuit cultural i polític a través dels indrets on van passar els esdeveniments clau del primer independentisme català organitzat del segle XX, aleshores anomenat per la premsa ‘separatisme’ i ‘nacionalisme radical’. La ruta transcorre per alguns carrers i places de Ciutat Vella i proposa un trajecte ampliat que arriba fins a la vila de Gràcia.
Primera biografia de Ballester
Josep Muray i Fermí Rubiralta són els autors del llibre de quatre-centes pàgines que repassa la vida i l’obra de l’editor i activista polític Vicenç A. Ballester i Camps, considerat un dels forjadors més destacats de l’independentisme històric i el creador i popularitzador del símbol independentista català més característic: l’estelada, la bandera inicialment del triangle blau i l’estel blanc de clares reminiscències cubanes.
A més de l’estelada, Ballester va definir algunes altres senyes d’identitat catalanes del nostre temps i va crear una iconografia pròpia que avui, parcialment, encara perdura en el moviment independentista: va impulsar el moviment antirepressiu (amb la Reixa i l’Associació Catalana de Beneficència), va ser un dels primers a organitzar una diada nacional de l’Onze de Setembre reivindicativa i no folklòrica, va ser-ne un element clau de l’aparell de propaganda com a editor i director de publicacions com ara la Tralla, Renaixement i la Tronada, va col·laborar amb capçaleres separatistes i va proposar un himne nacional per a Catalunya abans que ‘Els segadors’.
A més, va acomplir una tasca important d’agitació de l’independentisme a escala internacional durant la Primera Guerra Mundial i, una vegada acabada, per mitjà del Comitè Pro Catalunya.

divendres, 22 de gener del 2016

ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA. (SEGONA ÈPOCA, nº 3) (54). DEL DISSABTE DE GLÒRIA (09.01.16 ) A LA REPÚBLICA CATALANA, SENSE PRESSA, PERÒ SENSE PAUSA.

Articles del Víctor
16-18.01.16
ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA. (SEGONA ÈPOCA, nº 3) (54). DEL DISSABTE DE GLÒRIA (09.01.16 ) A LA REPÚBLICA CATALANA, SENSE PRESSA, PERÒ SENSE PAUSA.
DEL DISSABTE DE GLÒRIA (09.01.16 ) A LA REPÚBLICA CATALANA, SENSE PRESSA, PERÒ SENSE PAUSA.
Consideracions transversals.
Som el 16 de gener - un dia especial com veureu més endavant- i em poso a escriure l'article, això sí, a poc a poc, doncs crec que a partir d'ara m'ho podria prendre amb més calma i la vegada molta més filosofia, ja que ara tenim President, Parlament i Majoria independentista i sembla que la conjuntura actual- o els astres – ens son més propicis per posar-nos a treballar tots a una o gairebé, pel país - i en majúscula - . Per treure Catalunya de l'atzucac que es troba socialment. Aplicant el titular de l'Iu Forn d'ahir 15.01 que escrivia a “El Nacional.Cat”, (el projecte de diari de l'exdirector de La Vanguardia Pepe Antich, que de moment és un Blog) i que en deia: Filosofia Puigdemont: sense pressa, però sense pausa.

Fem una República Catalana, justa socialment.
Aquesta que dèiem de: sense pressa, però sense pausa, no l'hem de deixar de banda si volem fer un país nou en tots els aspectes i no seguir les petjades de l'antiga Espanya, primerament cal redreçar la gestió socioeconòmica, que està d'allò més fotuda arreu del nostre país. Unes accions que cal que faci aquest Nou Govern i les posi davant de tot, encara que si caldrà fer-les paral-lelament amb el Full de Ruta encara que tardem una mica més dels famosos divuit mesos de termini per la independència,- dels que tothom se n'omple la boca- i que després de 301 anys i escaig , potser ja no vindrà de la llargada de dos parts humans . 
Per cert dins d'un món que els rics cada vegada són més rics, i els pobres cada vegada més pobres, i amb poques capacitats i oportunitat de capgirar-ho, on resulta que Europa i Catalunya no se n'escapa d'aquesta plaga gens ni mica i no diguem Barcelona el seu Cap i Casal que com em vist darrerament on la diferència econòmica entre barris augmenta cada dia més, malgrat les bones intencions i les paraules grandiloqüents de l'Alcaldessa Ada Colau que segurament va veien que el món, els barris i les ciutats no s'arregla en un dia. I com a mostra un botó, encara que només ho puguem explicar en pures estadístiques que darrerament s'han publicat, i diuen així:
Al món. “Les majors 62 fortunes acumulen la riquesa de 3.600 milions de persones.Segons l'informe sobre desigualtat del 2015 que hi ha de l'ONG Intermón Oxfam que ens diu que hi ha uns 7,6 bilions de dòlars ocults en paradisos fiscals.On els rics han incrementat les seves fortunes des de l'inici de la crisi, i que aquest 2016 l'1% de la població tindrà més diners que el 99%”, i tots tan amples.”
A Barcelona. “Una família de Pedralbes és 7,2 vegades més rica que una de Trinitat Nova, i que en un any, el barri més ric de Barcelona s'ha enriquit més i el més pobre s'ha empobrit encara més el que fa que la renda del barri més ric és 7,25 vegades més que la més desafavorida. Es calcula a cada barri centrant el valor de Barcelona en base 100. I una dona ha de treballar 79 dies més a l'any per estar al nivell de l'home.On la Taula del Tercer Sector proposa crear un impost de renda negatiu per les persones vulnerables.” 
El President de la Filosofia: “sense pressa, però sense pausa”
 
Creiem que pel que es veu el fill del pastisser de Girona i de la vila d'Amer, (on tots estant cofois del seu quart President de la Generalitat, que segueix als tres abats, encara que siguin de mitjans dels segles XVI i XVII.). Un President amb pinta dels Beatles de la primera època , independentista de pedra picada, que li agrada el Rock, a cavall entre el 2.0, el periodisme, l'emprenedoria i la gestió. A més un home de comarques i eclèctic, que firmava a Twitter amb l'acrònim KRLS. Polifacètic com no n'havíem tingut mai cap, amb una tirallonga que segurament podrem augmentar més endavant.Doncs Sí, amb aquest MHP., que parla molt clar, i que, potser, serà més de traspàs que de frontissa, o de fusible, com alguns n`han anomenat, sembla que farem grans coses. 
 Tres segles, exactes, del Decret - borbònic - de Nova Planta. 

Precisament el dissabte 16 de gener del 2016, quan vaig començar l'article, digué que no era un dia qualsevol, ja que és el 300 aniversari del Decret de Nova Planta. (El 16 de gener de 1716 es van promulgar els Decrets al Principat, després dels regnes de València, d'Aragó (1707 i 1710), Menorca (1707), i de Mallorca i Eivissa (1715) que va suposar una castellanització de la cultura catalana, la provincialització de Barcelona i un endarreriment de més de cent anys, respecte a la resta d’Europa que no es va esmenar, a mitges, fins a l’arribada de la Renaixença a principis del XIX . Sapiguem,i no és broma, que per mitjà d'aquest Decret de Nova Planta, tots els països que van passar a dependre dels malèfics Borbons que com d'altres ( Primo de Rivera,Franco, etc.) han intentat assimilar-nos i fer-nos desaparèixer, ajudats per la complicitat i la desídia d'un munt de Botiflers volien matar l'ànima del país, però el que no sabient que “...l'ànima d'un poble no mort mai...!”, i menys la nostra.  
Al títol he posat, com heu vist, el nom irònic de Dissabte de Glòria, (nom que el vaig escoltar a TV3 que el deia en Queco Novell, quant feien presentació i alhora comiat conjuntament amb Bruno Oro) referent al passat dissabte 9 de gener, que es va arribar al desllorigador del Procés i s'ha posat Fil a l'agulla després de tres mesos de tràilers de “Gore-polític” , ambient que ara s'ha traslladat als veïns del costat, i pel que es veu ho tenen ven “ pelut”, pel seu mal cap,la seva prepotència i va per llarg. De tot això i més , n'anirem parlant, tot anant cap a la independència (segona època)... 
Víctor Lluelles i Cardona



diumenge, 17 de gener del 2016

ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA. (SEGONA ÈPOCA, nº 2 ) (53). De LA CAIGUDA DE L'ENXANETA, a GAIREBÉ LA CAIGUDA DE L'ENXANETA

Articles del Víctor 
06-12.01.16
ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA. (SEGONA ÈPOCA, nº 2 ) (53). De LA CAIGUDA DE L'ENXANETA, a GAIREBÉ LA CAIGUDA DE L'ENXANETA
De LA CAIGUDA DE L'ENXANETA, a GAIREBÉ LA CAIGUDA DE L'ENXANETA.
Els que fem d'articulistes, cronistes, periodistes, bloguers - free lance – tot una mica, algunes vegades se'ns complica la cosa de mala manera. I això és el que ha passat aquests dies amb la disbauxa que es portaven tots plegats que semblava que s'havia trencat tot i havíem perdut bous i esquelles. Trist i deprimit vaig començar l'article 53 de la sèrie ANEM CAP A LA INDEPENDÈNCIA..., ara en direm (SEGONA ÈPOCA),i que portava per subtítol: “LA CAIGUDA DE L'ENXANETA”, i el començava així: “No m'hauria pensat mai posar un títol com aquest, que com podeu pensar , és una al-legoria del món casteller- que admiro - referent a l'acabament procés independentista- que quan l'enxaneta està prop de fer l'aleta, algun pilar del castell tremola, va i cau, i no es pot carregar, ni descarregar, ...” Però l'endemà dissabte, abans de la mitja part del partit del Barça que l'escoltava Can Puyal i la seva Tdp a Catalunya Ràdio..., digueren que s'havia arribat a un acord in extremis !!!Al-leluia...!!!, í com minim més de mig país se n' alegra i llavors vaig posar: “GAIREBÉ LA CAIGUDA DE L'ENXANETA” , començant així: “Quan tothom és pensava que l'acord era impossible i els auguris eren d'allò més foscos...” 

..........................
Diuen que el passat divendres (8 de gener del 2016), el President Mas encara no tenia decidit el que havia de fer respecte al Procés i del tot que'n depenia. Com nosaltres que gairebé ja ho teníem embastat. Fou precisament el 9 de gener, que va canviar tot, l'endemà del dia que el replicant Roy Batty, de la pel-licula “Blade Runner” , si aquell que interpretava en Rutger Hauer i que mentre es moria sota la pluja, i plorava perquè anava perdent la memòria i dient aquelles tristes paraules finals de la famosa frase : “ …en la foscor prop de la porta de Tannhäuser. Tots aquests moments es perdran en el temps com llàgrimes en la pluja. És hora de morir. i com diu el guió va néixer el 8 de gener del 2016, casualitats de la vida, oi?, - i n'he fet referencia, perquè en aquesta anada Cap a la independència, i que tot plegat, a part de semblar una pel-licula de por, d'intriga, o fins i tot, com deia un amic meu, d'un gran joc d'estratègia, i hom afegiria que superaria a la millor pel-licula de ciència ficció , i que més d'un en podria fer una gran sèrie. Com després he vist que el Financial Times - un diari no molt amic del nostre procés - ha dit que: “ El procés català supera les sèries ‘Borgen’ i ‘House of Cards’, i que se'n podria fer una apassionant sèrie política...”

Aquests dies també han passat d'altres coses al món, ja que el cantant David Bowie ha mort a seixanta-nou anys després d’una lluita de divuit mesos contra el càncer, quan treballava intensament, ja que el divendres passat (8 de gener del 2016) el polifacètic David Bowie havia publicat el seu últim disc,”Blackstar”.
Amb Carles Puigdemont i Casamajó, tenim el 130è President de la Generalitat de Catalunya.
I amb ple extraordinari fet a correcuita , a tres quarts de deu de la nit del diumenge 10 de gener del 2016, fou investit Carles Puigdemont i Casamajó. com a 130è President de la Generalitat de Catalunya , per 70 si, 63 no, i 8 abstencions.
I qui és Carles Puigdemont i Casamajó.
 Deixeu-me'n fer un petit resum: Carles Puigdemont i Casamajó va néixer a Amer* ( a la Selva), ara, té cinquanta-quatre anys i va cursar estudis de filologia catalana al Col·legi Universitari de Girona. Periodista de professió, va treballar al diari el Punt, ara Punt-Avui, fou creador i director de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), director general del periòdic Catalonia Today. Va entrar en política quan va afiliar-se a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC). Director de la Casa de Cultura de Girona (2002-2004). Començá l'activitat política el 2006, a l'esdevenir diputat per CiU a les eleccions al Parlament de Catalunya, on repetí el 2010, el 2012 i el 2015, i en les passades eleccions del 27-S va ocupar la tercera posició de la llista de Junts pel Sí de Girona, darrere de Lluís Llach i Anna Caula. Puigdemont té unes fermes conviccions independentistes i se l'inclou al sector socialdemòcrata de CDC. El 2007 va encapçalar la llista de CiU a l’Ajuntament de Girona, sense va guanyar les eleccions i va estar a l’oposició, que ho va fer el 2011, després de trenta-dos anys de govern del PSC a Girona - des de la transició – repetint de nou el 13 de juny de 2015 que va revalidar la victòria fins ahir 11 de gener. Elegit president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), en substitució Josep Maria Vila d’Abadal el juliol de l’any passat. 

 *Amer es una vila de la comarca de La Selva, d'uns 2.000 habitants i amb Carles Puigdemont és el quart President de la Generalitat de Catalunya, nascut en aquest petita localitat de la Selva. Els seus predecessors del càrrec foren tres abats, el primer Francesc de Giginta ( Del 1566 a 1568 ), després fou Miquel d'Alentorn (Del 1635 a 1637) i el tercer fou Andreu Pont d'Osseja ( Del 1647 a 1649), i després d'uns 367 anys la vila d'Amer torna a tenir amb Carles Puigdemont i Casamajó un altre president de la Generalitat Catalunya, que aquest dimarts 12 de gener del 2016, esdevindrà el 130è President català. Continuarà

Fixem-nos bé, si és una segona època, quan el descendent directe del primer Borbó, - que cal tenir de cap per avall - el rei espanyol Felip VI va rebutjar rebre la Presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, - i així és va trencar amb la tradició establerta de que el president de la cambra catalana -, comuniqués personalment els canvis respecte al nou president de la Generalitat i no diguem de les errades, fetes expressament, en les comunicacions del BOE respecte al President Mas, que n'anirem parlant i molt en el futur. 
Ara fins i tot la meva estelada, que estava tota motxa, ja voleia com una desesperada per l'acord aconseguit. I finalment amb Carles Puigdemont Catalunya té un nou resident, una majoria parlamentària i un govern encarregats d'assolir la independència. Un President que va acabar les seves paraules d'agraïment amb un fort: “ Visca Catalunya Lliure...!!!”, de tot això, n'anirem parlant, tot anant cap a la independència (segona època)...Per cert , Salut President.
Víctor Lluelles i Cardona
http://elblocdelvictor.blogspot.com